x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Obama face apel la Rusia să prelungească acordul Nunn-Lugar privind armele nucleare

Obama face apel la Rusia să prelungească acordul Nunn-Lugar privind armele nucleare

04 Dec 2012   •   09:53
Obama face apel la Rusia să prelungească acordul Nunn-Lugar privind armele nucleare
Sursa foto: ALEX WONG/AFP

Preşedintele american Barack Obama a făcut apel la Rusia să se alăture SUA pentru a actualiza şi prelungi programul Nunn-Lugar de distrugere a armelor nucleare şi chimice, în vigoare de 20 de ani, dar pe care Moscova refuză să-l extindă, relatează AFP, citată de Agerpres.

"Rusia a afirmat că acordul nostru actual nu mai este important după evoluţia relaţiilor între ţările noastre", a declarat liderul de la Casa Albă.

"Răspunsul nostru este: actualizaţi-l. Să lucrăm cu Rusia ca un partener egal. Trebuie continuată această muncă, este important pentru securitatea ţărilor noastre. Sunt optimist, putem obţine acest lucru", a adăugat el la Washington în cadrul unei ceremonii în care a adus un omagiu celor doi senatori care au iniţiat acordul, republicanul Richard Lugar şi democratul San Nunn.

Autorităţile ruse au indicat în octombrie că au atenţionat Washingtonul în legătură cu dorinţa lor de a nu prelungi acordul Nunn-Lugar, care urmează să se încheie în luna mai a anului viitor.

Programul CTR (Cooperative Threat Reduction Programs), mai cunoscut ca programul Nunn-Lugar, de la numele celor doi senatori americani aflaţi la originea proiectului, a fost iniţiat în 1991 şi ratificat în anul următor de Congresul american.

Programul viza să atenueze riscurile antrenate de implozia URSS favorizând reconversia industriilor militare, protecţia tehnologiilor sensibile, dar şi supravegherea şi distrugerea arsenalelor nucleare şi chimice în ţările din fosta Uniune Sovietică.

Însă operaţiunile de supraveghere a programului au implicat de asemenea ca serviciile secrete americane să aibă acces la informaţii sensibile.

×
Subiecte în articol: arme nucleare Rusia acord Nunn-Lugar