x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Obama îi atacă dur pe republicani: "Puneţi capăt reducerilor bugetare idioate şi imprudente"

Obama îi atacă dur pe republicani: "Puneţi capăt reducerilor bugetare idioate şi imprudente"

28 Apr 2013   •   10:14
Obama îi atacă dur pe republicani: "Puneţi capăt reducerilor bugetare idioate şi imprudente"

Barack Obama a avertizat Congresul american să pună capăt tăierilor bugetare "imprudente" şi "idioate" şi să adopte un plan mai "judicios" de reducere a cheltuielilor, pentru a continua creşterea economică.

 
"Săptămâna aceasta, tăierile automate la buget au afectat şi călătorii, blocaţi timp de mai multe ore pe aeroporturi sau la bordul unor avioane, frustraţi pe bună dreptate de acest lucru. Poate că din cauză că se întorc acasă în fiecare weekend cu avionul, membrii Congresului care au insistat ca aceste reduceri bugetare să fie introduse şi-au dat seama în sfârşit că îi vor afecta şi pe ei în egală măsură", a declarat Obama.
 
Preşedintele i-a criticat din nou pe congresmenii republicani: "Ei ar trebui să-şi examineze propriul lor buget. Dacă reducerile pe care le propun vor intra în vigoare, autoritatea americană a aviaţiei va fi supusă unor tăieri de trei ori mai importante".
 
Potrivit preşedintelui, Congresul a adoptat vineri "o soluţie provizorie, care pune un plasture. Însă tăierile bugetare vor afecta alte sectoare, care asigură servicii vitale pentru americani. Nu vom putea să aplicăm un pansament pe fiecare tăiere. Acesta nu este un mod responsabil de a guverna".
 
Barack Obama i-a îndemnat pe congresmeni să adopte proiectul său de buget, care "înlocuieşte în anii viitori aceste tăieri idioate prin reduceri mai judicioase" şi care "investeşte în educaţie, cercetare şi sectoare care vor crea noi locuri de muncă încă din prezent".
 
Obama a propus pentru 2014 un buget care vizează o reducere a deficitelor, abordând totodată prestările sociale şi anumite nişe fiscale, dorind să anuleze complet tăieri automate care afectează întregul sector public.
 
Însă un compromis asupra bugetului între republicani, care controlează Camera Reprezentanţilor, şi democraţi, care controlează Senatul, este necesar, iar cele două tabere au fost până în prezent incapabile să se pună de acord, primii refuzând o creştere a impozitelor solicitată de Barack Obama şi democraţi.

×