x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Obama, în turneu diplomatic prin Europa. În Franţa va da peste Vladimir Putin

Obama, în turneu diplomatic prin Europa. În Franţa va da peste Vladimir Putin

de Istvan Deak    |    01 Iun 2014   •   19:29
Obama, în turneu diplomatic prin Europa. În Franţa va da peste Vladimir Putin

Preşedintele american, Barack Obama, efectuează săptămâna aceasta vizite oficiale în Polonia, Belgia şi Franţa, într-un context regional extrem de tensionat, ca urmare a presiunilor exercitate de Federaţia Rusă.

Casa Albă a transmis că vizita lui Obama în Polonia are ca obiectiv reiterarea angajamentului Statelor Unite de a apăra securitatea statelor din Europa de Est.

Democraţia şi drepturile omului vor fi subiecte importante pe agenda preşedintelui american Barack Obama. Preşedintele SUA va face o comparaţie între mişcarea Solidaritatea din Polonia şi actuala luptă politică din Ucraina şi va lua parte la ceremoniile de comemorare a Debarcării aliaţilor la 6 iunie 1944 în Normandia, scrie agenţia de presă germană DPA.

Cu toate că şi preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, se va afla în Franţa pentru a participa la ceremonii, nu este planificată nicio reuniune bilaterală.

Este de aşteptat ca Obama să-şi exprime aprecierea faţă de cei care s-au ridicat împotriva guvernelor opresive, în Polonia şi în Ucraina. Turneul său, care va dura patru zile, va începe marţi în Polonia, unde va participa la ceremoniile care marchează împlinirea a 25 de ani de la primele alegeri semi-democratice, câştigate de Solidaritatea.

Pentru a sublinia sprijinul SUA pentru guvernul Ucrainei, pe fondul amestecului Rusiei în această ţară, Obama se va întâlni în Polonia şi cu preşedintele ales al Ucrainei, Petro Poroşenko. Apoi, se va duce la Bruxelles, unde va participa la summitul G7, planificat în grabă după ce summitul G8 - care urma să fie găzduit de Rusia, la Soci - a fost anulat ca urmare a anexării Crimeii de către Rusia şi după excluderea Federaţiei Ruse din G8.

De la Bruxelles, preşedintele SUA va călători în Franţa, unde se va întâlni, la Paris, cu omologul său francez, socialistul Francois Hollande, şi unde va participa alături de alţi lideri europeni la ceremoniile de vineri, de comemorare a Debarcării Aliaţilor la 6 iunie 1944 în Normandia. Alături de Obama şi de Hollande, la ceremonii vor participa şi cancelarul german Angela Merkel, premierul britanic David Cameron, precum şi alţi lideri.

Şi preşedintele Vladimir Putin a acceptat invitaţia Franţei de a lua parte la manifestări, dar o oficialitate a Casei Albe a declarat vineri că, deşi Obama şi Putin vor participa amândoi la dineul de pe plaja Sword (numele de cod al uneia dintre cele cinci plaje ale Debarcării, alături de plajele Juno, Gold, Omaha şi Utah - n.r.), “nu este de aşteptat ca cei doi lideri să aibă vreo întâlnire oficială”.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a confirmat vineri, în cursul “unei convorbiri telefonice la iniţiativa părţii franceze”, că va merge în Franţa, la 5 şi 6 iunie, pentru o întrevedere bilaterală şi ceremoniile de comemorare a debarcării Aliaţilor, potrivit Kremlinului.
Cu această ocazie, cei doi preşedinţi au “discutat despre chestiuni legate de întâlnirea bilaterală de la Paris, prevăzută pentru 5 iunie”, a făcut cunoscut Preşedinţia rusă.
În legătură cu Ucraina, “preşedintele rus a subliniat necesitatea pentru autorităţile de la Kiev de a face să înceteze fără întârziere violenţa şi vărsarea de sânge, de a demara dialogul direct cu reprezentanţii din sud-estul ţării”, au mai menţionat autorităţile de la Moscova.

Prezenţa lui Vladimir Putin la ceremoniile de la 6 iunie din Normandia (vestul Franţei) a fost pentru prima dată confirmată la începutul lunii, după ce Parisul a anunţat că îşi menţine invitaţia în pofida recentei escaladări a tensiunilor dintre Moscova şi Occident, situaţie inedită după încheierea Războiului Rece. Ulterior, Kremlinul a informat că pe 5 iunie, la Paris, va avea loc o întâlnire bilaterală.

Această primă întrevedere a unui lider occidental cu Vladimir Putin după anexarea Crimeii de către Rusia în luna martie va avea loc la Paris, la scurt timp după întâlnirea prevăzută în aceeaşi zi între Francois Hollande şi omologul său american, Barack Obama.

Conflictul din Ucraina a opus SUA şi aliaţii lor europeni împotriva Rusiei. Ţările occidentale acuză Moscova că îi sprijină pe separatişti care au încercat să împiedice buna desfăşurare a alegerilor prezidenţiale anticipate din 25 mai şi care au provocat violenţe în regiunile estice şi sudice ale Ucrainei. La rândul ei, Moscova susţine că eforturile sale în Ucraina au ca scop protejarea drepturilor etnicilor ruşi în zonă.
Ben Rhodes, consilierul adjunct pe probleme de securitate naţională de la Casa Albă, a declarat vineri că turneul lui Obama are loc într-un moment important al relaţiilor transatlantice, în condiţiile în care SUA caută să-şi reafirme angajamentul faţă de aliaţii europeni.

Agenda vizitei lui Obama în Europa este mai amplă, dar principalul scop al preşedintelui american va fi să-şi arate sprijinul pentru guvernul ucrainean şi să treacă în revistă mişcări democratice de tipul Solidarităţii şi sacrificiile făcute de generaţia din timpul Celui De-al Doilea Război Mondial, făcând o paralelă între acestea şi actualele lupte pentru democraţie şi drepturile omului, a spus Rhodes.

Prima oprire de marţi a preşedintelui Obama va fi la baza forţelor aeriene Lask din Polonia, unde liderul de la Casa Albă şi preşedintele polonez Bronislaw Komorowski se vor întâlni cu piloţi americani şi polonezi care zboară pe avioane americane de vânătoare de tip F-16.
Discursul lui Obama la Varşovia va evidenţia modul în care polonezii au reuşit să înfăptuiască o schimbare remarcabilă prin simpla dorinţă de a trăi în democraţie, a spus Rhodes, care a adăugat că prosperitatea tot mai mare şi creşterea economică pe care le experimentează Polonia după căderea comunismului “trimit un mesaj important Ucrainei”.

Apoi, Obama şi Komorowski vor fi gazdele unei reuniuni la care vor participa preşedinţii României, Bulgariei, Croaţiei, Cehiei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Slovaciei şi Ungariei, scrie DPA.

Miercuri, Obama are programată o întâlnire cu Poroşenko, ocazie cu care preşedintele american va oferi sprijinul ţării sale în vederea stabilizării economiei ucrainene, asistenţă suplimentară semnificativă şi sprijin american în vederea reducerii tensiunilor şi a facilitării dialogului cu Rusia.

Preşedintele american va ajunge miercuri seară la Bruxelles, unde se va întâlni cu regele Philippe al Belgiei şi va participa la un dineu cu ceilalţi lideri G-7 în cadrul unei reuniuni care va continua şi joi.

În discursul de vineri, cu prilejul ceremoniilor de comemorare a Debarcării Aliaţilor la 6 iunie 1944 în Normandia, Obama îi va omagia pe veteranii care au luat parte la debarcare şi care au luptat în timpul Celui De-al Doilea Război Mondial. Totodată, liderul american va face o paralelă între felul în care veteranii şi-au slujit ţările şi sacrificiile generaţiei de la 11 septembrie 2001, “care au răspuns prezent, şi-au servit ţara în timp de război şi au făcut-o cu mare curaj şi patriotism”, a spus Rhodes.

În fine, Obama va vorbi pe plaja Omaha, într-o ceremonie franco-americană, dar şi la memorialul şi cimitirul din Normandia, unde sunt înhumaţi militari americani. După dineul de pe plaja Sword, Obama va participa la o ceremonie internaţională mai amplă organizată de Franţa şi la care participă lideri din Germania şi din alte ţări care au fost adversare în timpul Celui De-al Doilea Război Mondial. Obama va părăsi vineri noapte Franţa cu destinaţia Washington.


×
Subiecte în articol: barack obama Vladimir Putin