x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Obama propune Iranului “un nou început”

Obama propune Iranului “un nou început”

de Mihaela Matachita    |    21 Mar 2009   •   00:00

Echipa preşedintelui American, Barack Obama, încearcă de câteva luni o deschidere către Iran şi a profitat de sărbătoarea Nowruz.



Astfel, şeful de la Casa Albă a luat iniţiativa istorică de a se adresa direct liderilor de la Teheran, oferindu-le posibilitatea depăşirii celor 30 de ani de discordie.
 
"Aş vrea să vorbesc direct cu poporul şi cu liderii Republicii Islamice Iran", a declarat preşedintele Barack Obama într-un mesaj difuzat de anul nou iranian, în noaptea de joi spre vineri. Gestul său "va avea un impact considerabil", comenta AFP. Obama a oferit perspectiva unui "viitor în care fostele disensiuni vor fi depăşite". În mesaj, el a precizat că, dacă administraţia sa este hotărâtă să "caute un dialog onest şi bazat pe respect reciproc", regimul iranian are la rândul său de făcut o alegere. Fără a-l acuza explicit de sprijinirea terorismului sau de încercarea de a obţine arma nucleară, Obama a adăugat că Iranul nu îşi va relua locul care i se cuvine în comunitatea naţiunilor "prin terorism şi nici pe calea armelor".

Prin acest mesaj, Obama şi-a onorat una dintre promisiunile electorale, aceea de a oferi o şansă de dialog Iranului, ţară pe care predecesorul său, George W. Bush, o inclusese în "axa răului". Mesajul lui Obama este o replică la cel pe care i l-a adresat preşedintele Iranian, Mahmoud Ahmadinejad, după alegerea sa la Casa Albă, în noiembrie. Atunci, Ahmadinejad l-a felicitat pe Obama, dar i-a cerut schimbarea radicală a politicii americane.

Mesajul preşedintelui american a fost difuzat în Iran cu subtitluri în limba farsi şi a fost postat pe site-ul oficial al Casei Albe. Într-un alt posibil gest de deschidere, Departamentul de Stat american analizează trimiterea unei scrisori Liderului Suprem, ayatollahul Ali Khamenei, înaintea alegerilor din Iran de la vară.

TEHERANUL VREA FAPTE
Teheranul a salutat ieri mesajul istoric al preşedintelui american, însă a păstrat aceeaşi atitudine din noiembrie, cerând acţiuni concrete în vederea reparării erorilor din trecut, după cum a declarat Ali Akbar Javanfekr, consilier de presă al lui Ahmadinejad. În mesajele lor separate de Nowruz către popor, nici Liderul Suprem, nici preşedintele iranian nu au menţionat spiciul lui Obama. Ayatollahul Khamenei a spus chiar că puterile mondiale au fost convinse că nu pot face nimic pentru a opri continuarea programului nuclear iranian. Uniunea Europeană, prin vocea Înaltului reprezentant pentru Politică Externă, Javier Solana, şi-a exprimat speranţa că "un nou capitol" se va putea deschide în relaţiile cu Teheranul. "Sper cu adevărat că Iranul va acorda atenţie celor spuse de preşedintele Obama", a subliniat şeful diplomaţiei europene.

OBSTACOLE URIAŞE
Relaţiile dintre Iran şi SUA s-au încordat ca urmare a controversatului proiect nuclear al Teheranului. Statele Unite suspectează că programul de îmbogăţire a uraniului camuflează proiectul de construcţie a armei atomice. Potrivit BBC, Obama, asemenea predecesorului său, doreşte ca Iranul să renunţe la îmbogăţirea uraniului, dar încearcă să consolideze capitalul diplomatic înainte de a aborda problema.

În mesaj, Obama s-a referit la următoarele aspecte, deşi nu le-a menţionat explicit: Iranul să renunţe la îmbogăţirea uraniului şi să accepte ofertele internaţionale de combustibil pentru centrala nucleară; Iranul să nu mai înarmeze mişcarea şiită Hezbollah din Liban şi mişcarea Hamas din Gaza; Iranul să ajute la obţinerea păcii în Afganistan şi Irak; Iranul să nu mai ameninţe Israelul. În ceea cel priveşte, Teheranul vrea următoarele: să i se accepte să îmbogăţească uraniu; să înceteze sancţiunile ONU, să înceteze sancţiunile SUA; să înceteze "atitudinile colonialiste" ale Americii.

×
Subiecte în articol: externe obama iran