x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Obama şi-a cerut scuze pentru gafa "lagărelor de exterminare poloneze"

Obama şi-a cerut scuze pentru gafa "lagărelor de exterminare poloneze"

01 Iun 2012   •   14:22
Obama şi-a cerut scuze pentru gafa "lagărelor de exterminare poloneze"

Presedintele american, Barack Obama, si-a cerut scuze pentru faptul ca a folosit in mod eronat expresia "tabara poloneza" referindu-se la lagarele din Polonia in timpul ocupatiei naziste, potrivit unei scrisori transmise omologului sau, Bronislav Komorovski si difuzata presei vineri, relateaza AFP.

"Imi pare rau pentru aceasta eroare si recunosc ca acesta este un prilej pentru a face astfel incat generatia de azi si generatiile viitoare sa afle adevarul", scrie liderul american.

El a dat asigurari ca a "folosit in mod eronat o expresie care i-a tulburat mult timp pe polonezi si pe care Polonia s-a straduit pe buna dreptate sa o elimine din discursurile publice in intreaga lume".

Presedintele Obama a precizat ca "pur si simplu nu exista lagare poloneze ale mortii, lagarele de la Auschwitz-Birkenau, Belzec, Treblinka si altele din Polonia ocupata, fiind toate construite si conduse de regimul nazist".

El a amintit suferintele pe care le-a indurat Polonia in timpul celui de al doilea Razboi Mondial, intrucat "nazistii au ucis sase milioane de cetateni polonezi, dintre care trei milioane de evrei polonezi".

Obama a comis aceasta eroare marti, cu prilejul unei ceremonii de decorare, printre care si una cu titlu postum pentru Jan Karski, fost ofiter polonez care le oferise Aliatilor primele marturii privind politica nazista de exterminare a evreilor.

"Inaintea unei incursiuni in liniile inamice, localnicii i-au povestit ca evreii fusesera ucisi in masa, l-au introdus in celule in ghetoul din Varsovia si intr-un lagar polonez al mortii pentru ca acesta sa vada personal" ce se intampla, declarase liderul american.

Gafa sa a provocat un soc in Polonia, care se lupta de mai multi ani pentru eliminarea acestei expresii.

"Primesc cu satisfactie o reactie rapida la scrisoarea mea din partea presedintelui Obama. Sunt multumit de scuzele exprimate cu privire la eroarea pe care a comis-o in mod involuntar, in opinia sa, fara nicio intentie rea", a declarat presedintele Komorowski.

"Odata cu aceasta scrisoare, Polonia a castigat un aliat in lupta impotriva expresiilor eronate, injuste si adesea dureroase pentru noi", a mai adaugat liderul polonez.

×
Subiecte în articol: Polonia lagar barack obama