x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Obama: Un acord comercial transatlantic ar face să fie mai uşor pentru SUA să exporte gaz în Europa

Obama: Un acord comercial transatlantic ar face să fie mai uşor pentru SUA să exporte gaz în Europa

de Agerpres    |    26 Mar 2014   •   17:22
Obama: Un acord comercial transatlantic ar face să fie mai uşor pentru SUA să exporte gaz în Europa
Sursa foto: Pete Souza/Casa Albă

Statele Unite ale Americii (SUA) şi UE discută posibile sancţiuni împotriva sectorului energetic din Rusia dacă Moscova va continua pe acelaşi drum în Ucraina, a declarat miercuri, la Bruxelles, preşedintele Barack Obama.

Liderul de la Casa Albă a afirmat, la finalul Summitului UE-SUA, că "lumea este mai sigură şi mai dreaptă atunci când Europa şi SUA sunt solidare".

"SUA şi Europa sunt unite în criza ucraineană. Rusia este singură", a adăugat preşedintele american într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi cel al Consiliului European, Herman Van Rompuy, după circa o oră de discuţii.

Potrivit lui Barack Obama, criza ucraineană arată necesitatea pentru Europa de a-şi diversifica sursele de energie, în contextul în care aceasta este foarte dependentă de importurile de gaz rusesc.

Un nou acord comercial transatlantic ar face să fie mai uşor pentru SUA să exporte gaz natural lichefiat în Europa pentru a reduce dependenţa energetică de Rusia, a mai declarat preşedintele american.

"Odată ce va exista acest acord, licenţele de export pentru proiecte de gaz natural lichefiat destinate Europei se vor acorda mult mai uşor, ceva care este cu siguranţă relevant în actuala situaţia situaţie geostrategică", a declarat Obama.

În prezent, negociatorii europeni încearcă să-i convingă pe cei americani să permită exporturi de gaz natural lichefiat în Uniunea Europeană pentru a uşura dependenţa energetică de Rusia, care furnizează în jur de o treime din gazul şi petrolul european tranzitând teritoriul Ucrainei.

Obama a mai spus miercuri că SUA şi UE sunt în discuţii privind posibile sancţiuni împotriva sectorului energetic din Rusia, dacă Moscova va avansa în estul Ucrainei.

"Ceea ce facem acum este să ne coordonăm în privinţa unor potenţiale noi sancţiuni, mai profunde, dacă Rusia va avea noi incursiuni în Ucraina", a precizat el.

×
Subiecte în articol: barack obama gaz rusesc sanctiuni rusia