x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Obiecte ale Evitei Peron, la licitaţie

Obiecte ale Evitei Peron, la licitaţie

de Mihaela Matachita    |    19 Feb 2010   •   00:00

Aproximativ 8.000 de cărţi, peste 4.000 de discuri, încălţăminte şi chiar piatra funerară de pe mormântul câinelui fostului cuplu prezidenţial Juan Peron-Eva Peron au fost scoase la licitaţie în Argentina, în scopuri umanitare, a relatat AFP.

Din peste 14.000 de obiecte expuse, cele mai multe sunt cadouri oferite fostului şef de stat în timpul exilului său în Spania, de la sfârşitul anilor '50 până la începutul anilor '70, sau diverse lucruri pe care Juan Peron le-a păstrat după moartea soţiei sale, Eva, căreia i se mai spunea şi Evita, decedată de cancer la vârsta de 33 de ani, la 26 iulie 1952.

Juan Peron, preşedinte al Argentinei în perioada 1946-1955 şi din 1973 până la 1 iulie 1974, data morţii sale, "primea în reşedinţa sa din Madrid zeci de oameni politici şi sindicalişti argentinieni sau din lumea întreagă, care îi aduceau cadouri şi documente", a explicat fostul său secretar Mario Rotundo, organizatorul licitaţiei.

"Pe cei pe care nu îi plăcea prea mult, îi conducea mai întâi în grădină, unde era înmormântată căţeluşa lui, Canela, şi le citea epitaful de pe piatra funerară: «Cel mai bun şi mai fidel dintre prieteni»", a adăugat Rotundo. Această piatră funerară a fost scoasă la licitaţie pentru suma de 150.000 de pesos (38.900 de dolari).

AFP precizează că bogata bibliotecă a fostului şef de stat argentinian nu este cu nimic mai prejos faţă de bibliotecile altor personalităţi ca Winston Churchill, Nikita Hruşciov sau fostul preşedinte mexican Benito Juarez.


MADONA CELOR UMILI
O altă piesă scoasă la licitaţie este o cutie pentru bijuterii din porţelan de Limoges, oferită Evei Peron de dansatoarea Josephine Baker. "Evita şi Baker se stimau mult, pentru că amândouă s-au născut în sărăcie", a spus directorul licitaţiei, care a moştenit aceste bunuri în 1990, după o lungă dispută în justiţie cu cea de-a treia soţie a lui Peron, Maria Estela Isabel Martinez, căreia i se mai spunea şi "Isabelita".

Juan Peron a fost fondatorul Partidului Justiţialist în 1945, din care provine şi actuala preşedintă a ţării, Cristina Kirchner, soţul şi predecesorul ei, Nestor Kirchner (2003-2007), şi Carlos Menem, aflat în fruntea Argentinei între anii 1989 şi 1999, aminteşte AFP.

Eva Peron, supranumită "Madona celor umili" şi venerată de milioane de argentinieni, a contribuit la introducerea în 1949 a dreptului femeilor la vot şi a luptat pentru drepturile muncitorilor. Viaţa ei a reprezentat subiectul filmului regizat în 1996 de Alan Parker, în care legenda pop Madonna a interpretat rolul Evita.

În 2004, compania Aerolineas Argentinas a cumpărat la licitaţie giulgiul care a acoperit corpul îmbălsămat al fostei prime doamne a Argentinei, pentru suma de 160.100 de euro, depăşind de peste patru ori preţul iniţial fixat de casa Christie's.

×
Subiecte în articol: externe