x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Occidentalii îşi pun la adăpost cetăţenii şi ambasadele din Iran

Occidentalii îşi pun la adăpost cetăţenii şi ambasadele din Iran

de Marina Constantinoiu    |    30 Noi 2011   •   11:21
Occidentalii îşi pun la adăpost cetăţenii şi ambasadele din Iran

Marea Britanie a inceput miercuri actiunea de evacuare a personalului sau diplomatic la Teheran, dupa atacurile lansate marti de protestatari iranieni asupra Ambasadei britanice in Iran, a anuntat un purtator de cuvant al Foreign Office, citat de AFP si Reuters.

Premierul David Cameron si seful diplomatiei britanice William Hague au declarat raspicat ca securitatea personalului ambasadei si a familiilor acestuia reprezinta o prioritate imediata, potrivit sursei citate. Surse diplomatice occidentale declarasera anterior ca Marea Britanie isi evacueaza personalul diplomatic de la Teheran in Emiratele Arabe Unite, un prim grup de diplomati britanici urmand sa se imbarce intr-un avion cu destinatia Dubai. Operatiunea s-a desfasurat cu sprijinul Ministerului de Externe iranian si al altor ambasade europene.

Norvegia si-a inchis ambasada

Norvegia si-a inchis ambasada de la Teheran dupa atacarea misiunii diplomatice britanice, marti, a anuntat miercuri Guvernul norvegian, citat de AFP.

Personalul diplomatic norvegian se afla inca la Teheran si nu s-a luat deocamdata nicio decizie de evacuare, a mentionat pentru France Presse Hilde Steinfeld, purtatoare de cuvant a Ministerului norvegian al Afacerilor Externe.
Zeci de islamisti radicali au atacat, ocupat si jefuit marti doua imobile ale Ambasadei Marii Britanii din capitala republicii islamice, fara ca politia sa intervina, cerand inchiderea respectivei misiuni diplomatice. Personalul ambasadei, in jur de 20 de persoane, s-a repliat in interiorul cladirii si nimeni nu a fost ranit.
Incidentul a provocat critici vehemente la nivel international, in contextul tensionarii relatiilor Iranului in special cu Occidentul, drept urmare a refuzului Teheranului de a suspenda controversatul program nuclear iranian.
Desi autoritatile de la Teheran si-au cerut oficial scuze, Marea Britanie a avertizat guvernul iranian ca recentele evenimente de la Teheran vor avea consecinte grave pe plan international.

Scolile franceza, germana si engleza s-au inchis si ele

Trei scoli - franceza, germana si engleza - din Teheran, care se aflau in unul din sediile ambasadei britanice, atacata marti de islamisti extremisti, au fost inchise, temporar sau sine die, au anuntat surse diplomatice in capitala Iranului, citate de AFP.

Cursurile la scoala franceza au fost suspendate pentru o perioada de o saptamana, "ca masura de precautie', se arata intr-un comunicat al Consulatului Frantei la Teheran, care le recomanda francezilor cu resedinta in zona "sa evite pe cat posibil sa iasa din casa'. Un anunt similar facusera marti si autoritatile britanice pentru cetatenii lor aflati in Iran.

Ambasada Germaniei a inchis sine die scoala germana, iar scoala britanica va ramane inchisa, dupa retragerea, miercuri, a personalului diplomatic al Marii Britanii in Iran.
Cele trei scoli, unde invata peste 200 de elevi, sunt situate in incinta unei foste resedinte britanice din nordul Teheranului, atacate marti de islamisti furiosi, care au fortat intrarea si au jefuit misiunea diplomatica a Marii Britanii in Iran.

×