x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ofensivă anti-avort la Curtea Supremă a SUA

Ofensivă anti-avort la Curtea Supremă a SUA

de Şerban Mihăilă    |    16 Mai 2019   •   09:34
Ofensivă anti-avort la Curtea Supremă a SUA

Cea mai dură lege anti-avort din Statele Unite este pe cale să fie adoptată în Alabama. Proiectul de lege prevede o pedeapsă de până la 99 de ani de închisoare pentru orice persoană care provoacă întreruperea voluntară de sarcină. Miza actului normativ este însă extrem de mare, în condițiile în care numeroși oameni politici și activiști conservatori simt că a venit momentul să dea asaltul final pentru a răsturna decizia de referință luată în 1973, în cazul Roe vs Wade, care a impus dreptul femeii la avort în Justiția din SUA.

Dominat de republicani, senatul statului Alabama și-a dat marți acordul asupra proiectului de lege ce prevede interzicerea aproape totală a avortului, cu excepția situațiilor în care sarcina pune în pericol sănătatea mamei. Dacă guvernatorul republican Kay Ivey își dă acordul în această privință, Alabama va deveni statul cu cea mai strictă lege anti-avort din SUA, scrie AP. Deși Ivey s-a abținut să precizeze imediat dacă va semna sau nu proiectul de lege, curentul împotriva avortului, împărtășit de cea mai mare parte a electoratului din Alabama, pare să anticipeze decizia finală a guvernatorului. Mai mult, Ivey este cunoscută pentru poziția sa contra întreruperilor de sarcină, exprimată până acum în câteva rânduri. Proiectul de lege din Alabama este mult mai strict decât legislația similară aflată în vigoare în mai multe state americane, deoarece interzice avorturile în orice moment și nu doar din cel în care pot fi detectate bătăile inimii la embrion. Potrivit proiectului legislativ, persoanele care provoacă întreruperea voluntară de sarcină ar fi considerate infractoare și ar putea primi între zece și 99 de ani de închisoare. Singurele excepții ar fi făcute de lege în cazurile în care sarcina ar pune în pericol sănătatea mamei. Femeile care suferă intervenția de întrerupere de sarcină nu ar urma să fie pedepsite. Senatul dominat de republicani a respins însă un amendament depus de democrați, ce ar fi permis avorturi pentru femeile și fetele rămase însărcinate în urma violului sau a incestului.

Luptă pe viață și pe moarte

Încurajate de suplimentarea numărului de judecători conservatori la Curtea Supremă a SUA, mai multe state americane au lansat o ofensivă pentru a forța Justiția să reanalizeze dreptul constituțional al femeii la avort, stabilit în 1973, după judearea cazului Roe vs Wade.  Legi care limitează dreptul la avort au fost introduse în acest an în 28 dintre cele 50 de state americane. „Cazul Roe vs Wade a pus capăt vieții a milioane de copii (…) Acum, avem ocazia să salvăm viețile a milioane de copii nenăscuți”, a declarat Clyde Chambliss, senator republican de Alabama, citat de AP. De cealaltă parte, democrații au reacționat dur. „Tocmai aţi violat voi înşivă statul Alabama”, a tunat senatorul democrat Bobby Singleton, după respingerea amendamentului care cerea excepţii la interdicţia de avort. „Îi spuneţi fiicei mele: tu nu contezi în acest stat. Bărbaţii pot să te violeze şi vei naşte acest copil dacă rămâi însărcinată”, a spus el.

 

„Medicii nu vor mai fi dispuşi să îi ajute pe pacienţii care au nevoie, chiar şi atunci când sarcina afectează sănătatea pacientului sau îi pune în pericol viaţa, de frică să nu intre sub incidenţa legii”.

Yashica Robinson, lideră a organizaţiei „Medici pentru Sănătatea Reproducerii”

×
Subiecte în articol: avort