x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ofensivă antiimigranţi şi în Belgia, după modelul olandez

Ofensivă antiimigranţi şi în Belgia, după modelul olandez

de Marina Constantinoiu    |    10 Apr 2012   •   14:42
Ofensivă antiimigranţi şi în Belgia, după modelul olandez

Partidul flamand de extrema-dreapta Vlaams Belang a lansat marti un site care se inspira dupa cel lansat in Olanda de Partidul pentru Libertate (PVV) al lui Geert Wilders, pentru a denunta imigrantii "ilegali" din Belgia, relateaza AFP.

Liderul Vlaams Belang, Filip Dewinter, a justificat apelul la delatiune propus pe site-ul http://meldpuntillegaliteit.be prin prezenta a "zeci de mii de imigranti ilegali" in marile orase belgiene si a problemelor pe care acestia le provoaca, in opinia sa, si anume munca la negru, infractionalitatea, abuzuri in obtinerea unor ajutoare sociale. Faptele raportate vor fi comunicate politiei, a precizat el.

Vlaams Belang, care militeaza pentru independenta Flandrei, are un numar de 12 deputati si cinci sentaori, dar este afectat de o concurenta cu NV-A, un partid populist care incearca sa-i atraga sustinatorii de partea sa si care solicita, de asemenea, independenta partii de nord a Belgiei.

Intiativa lui Dewinter a fost denuntata de principala miscare belgiana de lupta impotriva rasismului. "Acest punct de semnalare este perfect ilegal, iar Dewinter o stie prea bine. El vrea sa socheze si sa provoace", a declarat Jozef De Witte, directorul Centrului pentru egalitate de sanse si lupta impotriva rasismului, pentru postul Radio 1. In opinia sa, aceasta initiativa aminteste de initiativele nazistilor, in anii '30, sau a STASI, in Germania de Est.

Filip Dewinter se inspira dupa politicianul de extrema-dreapta olandez Geert Wilders, liderul PVV, care a lansat un site prin care ii indeamna pe olandezi sa semnaleze "problemele" cu care se confrunta din cauza cetatenilor originari din Europa Centrala si de Est

Initiativa a suscitat proteste in Uniunea Europeana (UE) si a fost condamnata de catre Parlamentul European (PE) care, la 13 martie, a indemnat Guvernul olandez sa "condamne" acest site.

Premierul liberal olandez Mark Rutte a refuzat sa se exprime in acest sens, sustinand ca site-ul apartine unui partid si nu Guvernului.

Partidul lui Wilders, care detine 23 de mandate in Parlament, nu are reprezentanti in cadrul Guvernului minoritar al lui Rutte, dar ii asigura, prin sustinerea sa, o majoritate in Camera inferioara a Parlamentului. Comisia Europeana (CE) a anuntat marti, printr-un purtator de cuvant, ca ea condamna, in general, acest tip de site-uri "care nu corespund cu valorile" pe care ea le aparara.

×