x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Oficial CE: Comparaţia între România şi Ungaria are limitele sale; situaţiile juridice sunt diferite

Oficial CE: Comparaţia între România şi Ungaria are limitele sale; situaţiile juridice sunt diferite

de Mediafax    |    16 Iul 2012   •   13:34
Oficial CE: Comparaţia între România şi Ungaria are limitele sale; situaţiile juridice sunt diferite

Comparatiile din presa intre situatiile Ungariei si Romaniei au limitele lor, existand diferente juridice intre ce s-a intamplat in cele doua tari, a declarat luni purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Olivier Bailly.

"Comparatiile pe care le vad uneori in presa intre Ungaria si Romania au limitele lor. Nu vorbim despre aceleasi lucruri, despre aceleasi situatii juridice", a spus Bailly, in conferinta de presa zilnica de la Comisia Europeana.

El a aratat ca, daca in cazul Ungariei s-a ajuns ca problema independentei Bancii Centrale de la Budapesta sa fie rezolvata in ianuarie 2012, in privinta conflictelor juridice privind respectarea independentei judecatorilor si a agentiei pentru protectia datelor cu caracter personal acestea sunt inca in proces la Curtea Europeana de Justitie.

Potrivit lui Bailly, in Romania la ora actuala problemele avute in vedere de Comisia Europeana sunt de "ordin general", in privinta respectarii statutului de drept si cadrului constitutional din Romania.

"In cazul Romaniei, vorbim de mai multe masuri care au fost adoptate, care au fost prezentate si de presedintele Barroso premierului Ponta. In acest moment, consideram ca problemele sunt de ordin general, in privinta respectarii statutului de drept si cadrului constitutional din Romania. Sunt chestiuni fundamentale pentru noi asa ca am intervenit pentru restabilirea cadrului juridic si constitutional", a spus Bailly.

El a aratat ca, chiar daca nicio institutie romaneasca cu independenta garantata la nivel european nu este pusa in pericol in prezent de contextul politic si juridic actual din Romania, Comisia Europeana are "o autoritate morala" sa intervina, lucru care este "perfect inteles" si de autoritatile de la Bucuresti.

"Nu e nicio institutie a caror independenta este garantata de dreptul european si care sa fie in pusa in pericol de cadrul politic si juridic din Romania de la ora actuala. Este constatarea pe care o face astazi. Cu toate acestea, Comisia Europeana are o autoritate morala in aceasta privinta, care este perfect inteleasa si de autoritatile romane pentru ca domnul premier Ponta imediat a acceptat imediat invitatia domnului presedinte Barroso. Vedeti ca si celelalte state membre si Parlamentul European au incredere in privinta interventiei Comisiei pentru a restabili situatia juridica si ordinea constitutionala in Romania. Iar autoritatea este perfect legitima cu privire la aceste chestiuni", a explicat Bailly.

El a mentionat ca intre Comisie si Guvernul roman este in desfasurare un "dialog politic" si ca vor fi obtinute "rezultate politice foarte rapide" in sensul rezolvarii chestiunilor care au starnit ingrijorarea UE. Purtatorul de cuvant a mai subliniat ca institutia de la Bruxelles nu vrea sa se amestece intre partidele politice din Romania si disputa acestora.

×
Subiecte în articol: Comisia Europeana olivier bailly