x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Oficial NATO: Rusia ar putea ataca un stat estic membru al Aliantei, chiar cu riscul unui conflict nuclear

Oficial NATO: Rusia ar putea ataca un stat estic membru al Aliantei, chiar cu riscul unui conflict nuclear

21 Feb 2015   •   16:33
Oficial NATO: Rusia ar putea ataca un stat estic membru al Aliantei, chiar cu riscul unui conflict nuclear

Sir Adrian Bradshaw, adjunctul comandantului fortelor NATO din Europa, a sustinut, in cadrul unui discurs rostit la Royal United Services Institute din Londra, ca Alianta Nord-Atlantica trebuie sa se adapteze pentru contracararea unor tactici militare de tip "hibrid" – o combinatie a tehnicilor de razboi conventionale, cibernetice si de guerrilla urbana – folosite in momentul de fata in estul Ucrainei, dar a si avertizat asupra riscurilor producerii unei invazii militare.

"Rusia ar putea crede ca fortele conventionale de amploare pe care a demonstrat ca le poate genera in scurt timp - asa cum am observat cu anexarea Crimeei - pot fi utilizate in viitor nu doar pentru intimidare si presiuni, dar si pentru ocuparea unor teritorii NATO", a atras atentia Adrian Bradshaw, citat de Financial Times.

Adjunctul comandantului fortelor NATO in Europa a continuat: "Dupa o astfel de situatie, riscul escaladarii conflictului ar putea fi folosit pentru a se impiedica restabilirea integritatii teritoriale. Aceasta tehnica de amplificare a dominatiei este una clasic sovietica".

La inceputul anului 2013, Rusia a organizat exercitiul militar Zapad (Vest), care a simulat mobilizarea rapida a 25.000 de militari in Belarus si in encalva Kaliningrad pentru un conflict cu un stat NATO. Un exercitiu similar organizat la sfarsitul anului 2013 a implicat 160.000 de militari rusi. Spre exemplu, armata rusa ar putea invada rapid regiunea majoritar rusa estona Narva, inainte ca NATO sa aiba timp sa riposteze.

"O astfel de situatie ar genera un conflict strategic. Oricat de improbabila ni s-ar parea acum o astfel de ipoteza, este vorba de o amenintare existentiala evidenta la adresa NATO", a explicat Adrian Bradshaw, sugerand ca s-ar putea ajunge la o confruntare cu arme nucleare.

×