x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Oficial SUA: Negocierile pentru un acord nuclear cu Iranul, utile dar dificile

Oficial SUA: Negocierile pentru un acord nuclear cu Iranul, utile dar dificile

de Dan Constantin    |    17 Mai 2014   •   12:28
Oficial SUA: Negocierile pentru un acord nuclear cu Iranul, utile dar dificile

Negocierile în formatul P5+1 cu Iranul au avut o nouă rundă la Viena. Un oficial american a oferit câteva amănunte într-o conferință de presă telefonică al cărui conținut este postat pe site-ul Departamentului de Stat. Oficialul a precizat că au fost și discuții directe între reprezentanții SUA și cei ai Iranului. El le-a caracterizat ca utile dar și dificile, considerându-le normale în procesul de negociere. A fost avansat un termen - luna iulie 2014 - pentru un acord cadru general în problema programului nuclear al Iranului.

Negocireile durează de câțiva ani și  la ele participă cei cinci membri permanenți ai consiliului de securitate plus reprezentanți UE și Iranul. Acordul vizează obținerea de garanții ca programul nuclear al Iranului este pașnic dar și prevederi legate programul balistic.

O recentă analiză Stratfor relevă interesul major al Administrației SUA pentru ajungerea la un acord cu Iranul care să permită deschidera unei cai de transport a gazelor din Turkmenistan și racordarea regiunii caspice la planurile de reducere a dependenței Europei de gazele rusești.

×
Subiecte în articol: iran negocieri p5+1 acord nuclear