x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Olanda ar putea utiliza dreptul de veto împotriva aderării României la Schengen

Olanda ar putea utiliza dreptul de veto împotriva aderării României la Schengen

16 Sep 2011   •   06:01
Olanda ar putea utiliza dreptul de veto împotriva aderării României la Schengen

Guvernul olandez se pronunta, astazi, asupra admiterii Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen.
Votul are loc in perspectiva intrunirii Consiliului JAI din 22 septembrie, unde ar urma sa fie luata o decizie privind eventuala aderare a celor doua tari.

Presa olandeza arata ca Haga si-ar putea utiliza dreptul de veto pentru a impiedica aderarea Romaniei si a Bulgariei la Spatiul Schengen. Afirmatia a fost facuta joi, de ministrul imigratiei in fata Parlamentului olandez.

Gerd Leers i-a asigurat pe deputatii olandezi ca cele doua tari nu vor adera acum la spatiul Schengen, anunta RFI. Clasa politica olandeza este in marea ei majoritate foarte nemultumita de performantele Bucurestiului si ale Sofiei privind lupta impotriva coruptiei.

O decizie privind o eventuala aderare in doua etape a celor doua tari la spatiul liberei circulatii ar trebui luata pe 22 septembrie la Bruxelles. Pozitia Olandei la aceasta reuniune va fi stabilita vineri in sedinta de guvern la Haga, dar ministrul Leers a tinut deja sa spuna lucrurilor pe nume.

Conform celor afirmate in plenara parlamentului olandez, tara ar putea merge pana la a-si utiliza dreptul de veto pentru ca o decizie sa nu poata fi luata acum. Romania si Bulgaria, activ sustinute de presedintia poloneza a UE, au reusit treptat sa modifice pozitia intransigenta a Frantei si a Germaniei.

In privinta Olandei lucrurile sunt insa complicate intrucat de pozitia pe care o va lua ministrul Leers la reuniunea din 22 septembrie depinde soarta coalitiei olandeze de guvernare.

Aceasta se bazeaza pe un acord care stipuleaza ca Romania si Bulgaria vor trebui sa realizeze progrese "durabile" si "ireversibil" in lupta impotriva coruptiei inainte de a integra Spatiul Schengen.

×