x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Olanda: Europenii răsuflă ușurați

Olanda: Europenii răsuflă ușurați

17 Mar 2017   •   19:20
Olanda: Europenii răsuflă ușurați
Sursa foto: Patrick Post/AP

Premierul liberal olandez, Mark Rutte, care l-a învins pe rivalul său de extremă-dreapta, Geert Wilders, la alegerile legislative de miercuri, a spus că victoria sa este una împotriva „populismului de proastă calitate”.

După votul din Marea Britanie în favoarea ieșirii din UE și victoria lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din SUA, toate privirile s-au îndreptat asupra formațiunii lui Geert Wilders, al cărei scor era așteptat ca un barometru al ascensiunii populismului în Europa, cu mai puțin de 40 de zile înaintea alegerilor prezidențiale din Franța și a scrutinului legislativ din toamnă din Germania. Conform rezultatelor parțiale, formațiunea VVD al lui Mark Rutte a obținut 33 din cele 150 de mandate din camera inferioară a parlamentului olandez, o pierdere de opt locuri față de ultimele alegeri, din 2012. VVD rămâne totuși cu un avans important în fața formațiunii PVV a lui Wilders, care ar urma să aibă 20 de aleși, cu doar cinci mai mulți decât până acum. Rezultatele alegerilor din Olanda au provocat o adevărată ușurare în Europa. Președintele francez, Francois Hollande, a spus că este „o victorie împotriva extremismului”. „Valorile deschiderii și respectului față de celălalt și credința în viitorul Europei sunt singurul răspuns veritabil la pulsiunile naționaliste și de izolare care există în lume”, a adăugat el. Președintele Comisie Europene, Jean-Claude Juncker, a salutat la rândul său rezultatul, spunând că este „un vot pentru Europa și împotriva extremismului”. Cancelarul german, Angela Merkel, l-a sunat pe Mark Rutte pentru a-l felicita. „Aștept să continuăm colaborarea ca prieteni, vecini și europeni”, i-a spus Merkel lui Rutte.

 

După Brexit și după alegerile din SUA, Olanda a spus stop populismului de proastă calitate”, Mark Rutte

 

Creștin-democrații din CDA și progresiștii din D66 au câștigat 19 mandate fiecare, iar laburiștii din PvdA, din coaliția de guvernare, au ajuns de la 38, la nouă deputați.

×