x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Olanda va înfiinţa un centru de ajutor pentru Venezuela

Olanda va înfiinţa un centru de ajutor pentru Venezuela

14 Feb 2019   •   16:50
Olanda va înfiinţa un centru de ajutor pentru Venezuela

Olanda va înfiinţa un centru logistic de ajutor umanitar pe insula Curacao, pentru a furniza asistenţă populaţiei afectate de criză în Venezuela, a anunţat guvernul olandez, informează joi AFP. 

Olanda va lucra la acest proiect în colaborare cu opozantul Juan Guaido şi cu SUA, a declarat ministrul olandez al afacerilor externe Stef Blok. 

Opoziţia venezueleană, precum şi mai multe ţări occidentale i-au cerut preşedintelui Nicolas Maduro să autorizeze trimiterea de ajutor umanitar din SUA în Venezuela, ţară a cărei economie este pe cale să se prăbuşească. 

"Poporul venezuelean are nevoie de ajutor umanitar", a subliniat Stef Blok pe contul său de Twitter. "De aceea, Olanda şi Curacao au decis să faciliteze înfiinţarea unui centru de ajutor umanitar la Curacao, în strânsă cooperare cu preşedintele interimar al Venezuelei, Juan Guaido, şi cu SUA", a adăugat ministrul. 

Olanda face parte dintre cele circa 50 de ţări care l-au recunoscut pe opozantul Juan Guaido drept preşedinte interimar al Venezuelei sau care îl susţin. 

Blok nu a precizat când anume acest centru logistic va fi efectiv pe insula Curacao, situată în largul coastei venezuelene. "Modalităţile exacte vor fi precizate", a notat el într-o scrisoare trimisă miercuri în Parlament. 

Marţi seara, guvernul a anunţat că susţine o acţiune a Crucii Roşii olandeze, oferind un ajutor de peste un milion de euro pentru a "furniza asistenţă venezuelenilor în nevoie". În 2018, Olanda a alocat 600.000 de euro în acest scop. 

John Bolton, consilierul american pentru securitate naţională, a salutat miercuri, pe Twitter, iniţiativele autorităţilor olandeze, denunţând "condiţii disperate cauzate de tirania lui Maduro" în Venezuela. 

Juan Guaido a dat asigurări, marţi, că ajutorul de urgenţă american va intra la 23 februarie în Venezuela, în pofida refuzului lui Nicolas Maduro, care, negând orice foamete în ţară, îl consideră ca o primă etapă înaintea unei intervenţii militare. 

Intrarea în ţară a alimentelor şi medicamentelor stocate în Columbia, la frontiera cu Venezuela, face de mai multe zile obiectul unui conflict vehement între Maduro şi Guaido.

AGERPRES

×