x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA au publicat lista neagra a oligarhilor rusi!

SUA au publicat lista neagra a oligarhilor rusi!

30 Ian 2018   •   10:22
SUA au publicat lista neagra a oligarhilor rusi!

Ministerul american al finantelor a publicat lista politicienilor, functionarilor si oligarhilor care au legaturi cu Vladimir Putin. Este vorba despre asa numitul "Raport despre Kremlin", semnat de presedintele Donald Trump in august anul trecut.

 

Documentul cuprinde 210 nume, dintre care 96 de oligarhi. Printre cei inclusi pe lista neagra se numara miliardarii Alisher Usmanov, Roman Abramovici, Oleg Deripaska, Vagit Alekperov, Suleiman Kerimov si Iuri Milner. Pana in prezent, ei nu au intrat sub incidenta sanctiunilor impuse de SUA si Europa impotriva Rusiei dupa anexarea Crimeei si declansarea conflictului armat din estul Ucrainei.

Pe liste se regaseste, de asemenea, numele fondatorului societatii Kaspersky Lab, Evgheni Kasperski, bancherii German Gref, Andrei Kostin, Petr Aven si Oleg Tinkov, dar si coproprietarul companiei Norilski nikel, Vladimir Potanin. Aven s-a grabit, recent, sa anunte ca Alfa-bank nu va finante intreprinderile producatoare de armament, dar acest lucru nu l-a salvat de includerea in "Raportul despre Kremlin".

Dupa cum precizeaza Bloomberg, persoanele enumerate nu se confrunta cu masuri punitive, precum sechestrarea activelor sau neacordarea vizei americane, dar prezenta lor pe lista ar putea determina bancile si alte organizatii din SUA si Europa sa ii ignore, refuzand orice oferta de afaceri.

Incercand sa faca haz de necaz, vicepremierul rus, Arkadi Dvorkovici, a explicat ca el, "in calitate de membru al guvernului era obligat sa apara pe lista. Este ceva care seamana cu brosura 'Cine ce este in politica rusa", a spus oficialul rus. "Este rescrisa, practic, agenda de telefoane a Kremlinului", a apreciat, la randul sau, seful comisiei senatoriale pentru afaceri internationale, Konstantin Kosaciov.

×