x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Omagiu Papei Ioan Paul al II-lea: cea mai mare statuie a sa, inaugurată în Polonia

Omagiu Papei Ioan Paul al II-lea: cea mai mare statuie a sa, inaugurată în Polonia

de Istvan Deak    |    14 Apr 2013   •   14:30
Omagiu Papei Ioan Paul al II-lea: cea mai mare statuie a sa, inaugurată în Polonia

Cea mai mare statuie din lume a Papei Ioan Paul al II-lea a fost inaugurată sâmbătă în localitatea Czestochowa, un oraş din sudul Poloniei şi un loc important de pelerinaj pentru catolici, relatează AFP.

În timpul ceremoniei de inaugurare, statuia a fost binecuvântată de arhiepiscopul de Czestochowa, Waclaw Depo.

“Statuia cântăreşte 10 tone şi măsoară 13,8 metri înălţime. Este mai înaltă decât cea din Chile, care măsoară 12 metri”, a explicat Leszek Lyson, autorul proiectului şi proprietar al unui parc de la periferia oraşului Czestochowa.

Papa Ioan Paul al II-lea a condus Biserica Catolică din 1978 până la moartea sa în anul 2005. Cunoscut pentru rolul său în prăbuşirea comunismului în Polonia, el a vizitat 129 de ţări în timp ce deţinea cea mai importantă funcţie în fruntea Bisericii Catolice.

Statuia din Czestochowa este construită în condiţiile în care o altă statuie de la Roma urmează să fie modificată pentru că nu-i seamănă fostului Suveran Pontif. În momentul în care a fost dezvelită în 2011, trecătorii au afirmat că seamănă mai mult cu dictatorul italian Benito Mussolini decât cu fostul lider al Bisericii Catolice!

Paradox al istoriei, cea mai înaltă statuie a Papei polonez se ridică într-un parc cu miniaturi, unde sunt reprezentate reproduceri de arhitectură sacrală, în special sanctuarele de la Lourdes, Fatima sau Saint-Jacques de Compostelle. “În sens propriu, este cea mai înaltă statuie din lume, dar de fapt Papa s-a dovedit a fi el însuşi un foarte mare monument în timpul pontificatului său”, a declarat Leszek Lyson, autor al proiectului şi proprietar al parcului de la periferia oraşului. Pentru el şi familia sa, care a avut ocazia să-l întâlnească pe Karol Wojtyla, în anii 1960, înainte de a deveni Suveran Pontif, acest Papă polonez reprezintă cea mai înaltă autoritate morală. “M-am lăsat îndrumat în viaţa privată de învăţămintele lui Ioan Paul al II-lea. El a fost foarte important pentru mine”, explică bărbatul în vârstă de 54 de ani.

De la moartea sa, în 2005, Ioan Paul al II-lea este înconjurat de un cult popular din partea catolicilor din Polonia, care aşteaptă cu nerăbdare canonizarea sa.

×
Subiecte în articol: papa ioan paul al ii-lea