x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe OMS s-a temut de atacul Chinei asupra cercetătorilor săi

OMS s-a temut de atacul Chinei asupra cercetătorilor săi

de Şerban Mihăilă    |    04 Iun 2020   •   08:08
OMS s-a temut de atacul Chinei asupra cercetătorilor săi
Sursa foto: Hepta

Oficialități ale Organizației Mondiale a Sănătății știau foarte bine că autoritățile din China ascundeau informații vitale despre coronavirus în luna ianuarie, deși conducerea OMS lăuda în mod neobișnuit această țară pentru „transparența” sa, dezvăluie documente interne ale organizației internaționale, obținute de AP. OMS se temea, între altele, de eventuale violențe comise de Partidul Comunist din China la adresa cercetătorilor chinezi, dacă va critica tertipurile Beijingului.

 

Toată luna ianuarie, OMS a lăudat în mod public China pentru „răspunsul rapid” al liderilor de la Beiing la criza provocată de noul coronavirus. Organizația a mulțumit în mod repetat guvernului chinez că a oferit „imediat” harta genetică a virusului, considerând angajamentul său în materie de transparență drept „extrem de impresionant, dincolo de orice cuvinte”, relatează AP. În spatele scenei, însă, povestea era cu totul alta. China întârzia semnificativ transmiterea de informații, provocând o frustrare imensă în rândul oficialităților OMS, care nu primeau la timp datele necesare pentru combaterea răspândirii noului virus, au aflat jurnaliștii de la AP. În pofida laudelor primite, China „a ascuns harta genetică, sau genomul virusului ucigaș, mai bine de o săptămână după ce trei laboratoare guvernamentale diferite au decodat complet informația”, neoferind detalii-cheie pentru dezvoltarea de teste, medicamente și vaccinuri, a dezvăluit AP. Potrivit unor documente interne ale organizației, controlul draconic asupra informațiilor, precum și rațiuni ce țin de competiție în cadrul sistemului public chinez de sănătate se află la baza tragerilor de timp de care au dat dovadă autoritățile de la Beijing. Chiar și după ce un laborator chinez a spart tiparele impuse până atunci de oficialitățile comuniste, publicând pe un site genomul din Wuhan, la data de 11 ianuarie, „China a mai tras de timp cel puțin încă două săptămâni pentru a oferi OMS detaliie de care aceasta avea nevoie, susțin înregistrări ale unor ședințe interne ale agenției de sănătate a ONU din luna ianuarie, într-un moment când, fără îndoială, epidemia ar fi putut fi încetinită”, mai arată AP. „Deși OMS continua să laude China în mod public, înregistrările arată că membrii organizației erau îngrijorați de faptul că această țară nu oferea destule informații pentru evaluarea riscurilor reprezentate de noul virus, planeta pierzând astfel un timp prețios”, mai precizează AP. Un oficial al OMS a remarcat chiar cu regret că organizația sa a primit informații vitale despre coronavirus „cu 15 minute înainte ca acestea să fie transmise de CCTV”, postul de televiziune de stat al Chinei. Documentele ajunse în mâinile AP confirmă că OMS știa că Partidul Comunist din China îi împiedică pe savanții chinezi să discute despre coronavirus și, în același timp, a ordonat și distrugerea eșantioanelor cu noul virus, ceea ce contravine direct protocoalelor Organizației Mondiale a Sănătății. Directorul general al OMS, Tedros Adhanom, ar fi fost la curent cu toate aceste probleme, dar a decis deliberat să nu le menționeze când s-a hotărât să anunțe apariția unui pericol global de sănătate, la sfârșitul lunii ianuarie. În schimb, el a vorbit despre „lucrurile incredibile” realizate de China pentru „a limita răspândirea virusului în alte state”.

 

Amenințări cu violența

În unele dintre mail-urile descoperite de AP, se arată că oficialitățile OMS se temeau că, dacă ar fi acuzat China în mod deschis, Partidul Comunist ar fi stopat total cooperarea cu organizația internațională și ar fi încercat chiar să comită violențe la adresa cercetătorilor chinezi care încercau să dea o mână de ajutor.

 

 

„Acum știm sigur că Partidul Comunist din China a ascuns date critice, care ar fi putut altera răspunsul global la pandemie”.

Rick Scott, senator republican

 

 

×
Subiecte în articol: oms China coronavirus sua