x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Omul lui Ossama a mai decapitat un american

Omul lui Ossama a mai decapitat un american

22 Sep 2004   •   00:00

Ritmul luarilor de ostatici si al asasinatelor a crescut in ultimele saptamani in Irak, unde militantii islamisti au decapitat inca un civil american si au dat publicitatii pe Internet imaginile cutremuratoare ale executiei.

ANA ILIE

Radicalii islamisti din Irak nu iau nici o pauza in actiunile lor sangeroase indreptate impotriva americanilor si a aliatilor lor. Pe un site de Internet, al unei grupari islamiste a fost introdus un filmulet in care se poate vedea cum cinci mascati decapiteaza un ostatic american. Teroristii au avertizat ca au rapit doi cetateni americani si unul britanic, si nu vor ezita sa mai decapiteze unul dintre acestia in decurs de 24 de ore, daca Statele Unite nu elibereaza toate femeile musulmane din inchisorile militare din Irak.

NOUA MINUTE DE GROAZA. Imaginile filmate la executia americanului dureaza noua minute. Noua minute de groaza pentru familia lui Eugene Armstrong, care a urmarit filmuletul cu sufletul la gura. Mascatii l-au imbracat pe Eugene intr-o salopeta portocalie, l-au asezat, ingenuncheat, in fata camerei de filmat, si, dupa ce au spus ce aveau de spus, l-au imbrancit la pamant, l-au decapitat si i-au asezat capul pe spate. Cei cinci barbati mascati si inarmati care l-au flancat in permanenta stateau in fata unui afis al gruparii omului lui Ossama Ben Laden in Irak, Abu Musab al-Zarqawi, numita Jamaat al-Tawhid si Jihad (Unificare si razboi sfant), principalul dusman al americanilor in zona de conflict. Aceeasi grupare este responsabila si de rapirea si asasinarea altor ostatici, printre care americanul Nicholas Berg, in luna mai, si a soferului sud-coreean Kim Sun Il in luna iunie.

REVENDICARI. "Soarta acestui infidel a fost sa ii taiem capul in fata ochilor vostri. Aveti la dispozitie 24 de ore. Daca nu va supuneti cererii si capul celuilalt ostatic va cadea", spune un barbat mascat care, se explica in imaginile video, este insusi Zarqawi, iordanianul lider Al-Qaeda in Irak.

Apoi teroristul scoate un cutit de la brau si, fara a asculta strigatele de indurare ale americanului, ii taie capul. Imaginile decapitarii au aparut la putin timp dupa expirarea termenului de 48 de ore, stabilit de rapitori inainte sa inceapa executarea celor trei ostatici, ingineri in constructii. In afara de Armstrong, joia trecuta au mai fost luati prizonieri, americanul Jack Hensley si britanicul Kenneth Bigley. La scurt timp dupa difuzarea imaginilor un oficial american a recunoscut ca trupul decapitat al lui Armstrong a fost gasit.

MAI RAI

Americanii remarca stupefiati ca, in pofida tuturor declaratiilor oficiale, rapitorii au devenit tot mai activi si mai indrazneti. Peste 130 de straini au fost rapiti in Irak. Cel putin 26 au fost executati. Cei doi jurnalisti francezi rapiti in urma cu aproape o luna, inca nu au fost eliberati si autoritatile franceze poarta negocieri serioase pentru a-si vedea cetatenii in viata, iar despre cele doua italience rapite la 7 septembrie, din birourile lor din Bagdad, unde lucrau pentru o agentie umanitara, nu se stie mai nimic.
×
Subiecte în articol: externe