x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ONU anunţă reluarea negocierilor de pace legate de Siria

ONU anunţă reluarea negocierilor de pace legate de Siria

13 Feb 2017   •   22:00
ONU anunţă reluarea negocierilor de pace legate de Siria

Negocierile de pace privind Siria, care urmau să înceapă la 20 februarie la Geneva, au fost amânate pentru 23 februarie, a anunţat luni biroul mediatorului ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, citat de AFP.

"Scrisorile au fost trimise astăzi (luni), iar delegaţiile vor ajunge pe sau în jurul datei de 20 februarie, (...) înaintea deschiderii oficiale a negocierilor, prevăzută pentru 23 februarie", a precizat purtătoarea sa de cuvânt, Yara Sharif, într-un comunicat.

La sfârşitul lunii trecute, Staffan de Mistura a anunţat, la New York, amânarea negocierilor de la 8 la 20 februarie, explicând că opoziţia siriană va avea astfel mai mult timp să se pregătească.

Duminică, principala componentă a opoziţiei siriene a dezvăluit numele celor 21 de membri ai delegaţiei sale care vor merge să discute cu reprezentanţii regimului de la Damasc.

În paralel cu negocierile de la Geneva, Rusia şi Iranul, susţinătoare ale regimului sirian, şi Turcia, aliată a opoziţiei, au organizat luna trecută la Astana, în Kazahstan, o întâlnire care a reunit pentru prima dată de la declanşarea războiului civil în urmă cu şase ani reprezentanţi ai regimului şi luptători rebeli.

Regimul de la Damasc şi grupări rebele înarmate au fost din nou invitate la discuţii, pentru 15 şi 16 februarie, în capitala kazahă, ceea ce explică probabil noua amânare a negocierilor din Elveţia.

În februarie, martie şi aprilie 2016, ONU a organizat trei serii de discuţii "indirecte", delegaţiile fiind fiecare într-o sală separată. Demersul s-a încheiat fără niciun rezultat, discuţiile fiind suspendate din cauza neînţelegerilor legate de soarta preşedintelui sirian, Bashar al-Assad, a cărui retragere de la putere este cerută de opoziţie.

Rusia, Turcia şi Iranul, care deţin controlul asupra Siriei impunând la 30 decembrie 2016 un armistiţiu între armata siriană şi grupările rebele, au repetat că "nu există o soluţie militară a conflictului care poate fi rezolvat numai prin intermediul unui proces politic".

Conflictul, care va intra luna viitoare în cel de-al şaptelea an, a făcut cel puţin 310.00 de morţi şi milioane de persoane deplasate.

Sursa - AGERPRES

×
Subiecte în articol: onu negocieri pace siria