x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ONU avertizează Australia să înceteze separarea familiilor de migranţi

ONU avertizează Australia să înceteze separarea familiilor de migranţi

17 Iul 2018   •   18:50
ONU avertizează Australia să înceteze separarea familiilor de migranţi

Organizaţia Naţiunilor Unite şi-a exprimat preocuparea marţi după decizia Australiei de a "separa activ şi pe termen nelimitat" familia unei refugiate cunoscute în ţară, prin expulzarea soţului ei în Sri Lanka, relatează Reuters. 

Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) a avertizat că "expulzarea în cursul nopţii trecute a unui bărbat o lasă pe partenera acestuia din Sri Lanka, care este o refugiată cunoscută, singură cu fiica lor de 11 luni". 

UNHCR a indicat că înainte de expulzare a cerut guvernului australian să-i permită bărbatului să rămână cu familia lui, dar fără nici un rezultat. 

Măsura, a avertizat UNHCR într-o declaraţie, "contravine dreptului de bază al unităţii familiei, precum şi principiului fundamental al interesului superior al copilului". 

ONU a criticat mult timp politica Australiei de "procesare offshore şi descurajare". Din 2013, solicitanţii de azil care au ajuns în ţară au fost transferaţi în tabere îndepărtate din Nauru şi Papua Noua Guinee. 

Potrivit UNHCR, această politică a condus la numeroase separări ale familiilor de refugiaţi, întrucât cei care sosesc în Australia pe mare au fost împiedicaţi să se reunească cu rudele aflate în această ţară. 

Agenţia ONU a menţionat şi cazul familiilor separate atunci când un soţ sau un părinte este transferat din Nauru în Australia din motive medicale, inclusiv pentru naştere. 

"Guvernul Australiei a refuzat să le permită acestora să se reunească în Australia, în pofida faptului că nici Nauru, nici Papua Noua Guinee nu sunt considerate locaţii adecvate pentru stabilire pentru marea majoritate a refugiaţilor", se arată în declaraţie. 

Cu cea mai recentă expulzare, a avertizat UNHCR, Australia a trecut "dincolo de refuzul de a reuni familiile şi le-a desparţit în mod activ şi pe termen nelimitat". Agenţia ONU a subliniat că legislaţia Australiei o împiedică în acest caz pe femeia din Sri Lanka să-l ajute pe soţul ei să i se alăture ei şi copilului lor în Australia.

AGERPRES

×