x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ONU cere o ''anchetă independentă şi imparţială'' în cazul uciderii jurnalistului saudit Jamal Khashoggi

ONU cere o ''anchetă independentă şi imparţială'' în cazul uciderii jurnalistului saudit Jamal Khashoggi

24 Dec 2019   •   12:00
ONU cere o ''anchetă independentă şi imparţială'' în cazul uciderii jurnalistului saudit Jamal Khashoggi

Organizaţia Naţiunilor Unite a cerut luni o ''anchetă independentă şi imparţială'' în cazul uciderii în 2018 a jurnalistului saudit disident Jamal Khashoggi, relatează dpa.

''Secretarul general continuă să sublinieze necesitatea unei anchete independente şi imparţiale privind această crimă pentru a asigura examinarea completă şi stabilirea răspunderii pentru încălcări ale drepturilor omului comise în acest caz'', a declarat Stephane Dujarric, purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU Antonio Guterres.

Guterres ''reiterează, de asemenea, angajamentul ONU de a se asigura libertatea de expresie şi protecţia jurnaliştilor, precum şi îndelungata sa opoziţie faţă de pedeapsa cu moartea", a adăugat Dujarric.

Cinci saudiţi au fost condamnaţi la moarte în procesul uciderii jurnalistului saudit disident Jamal Khashoggi, a anunţat luni procurorul general al Arabiei Saudite. Nu a fost însă reţinută nicio acuzaţie împotriva lui Saud al-Qahtani, un consilier apropiat al prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, în timp ce fostul număr doi al serviciului de informaţii saudit, generalul Ahmed al-Assiri, a fost achitat.

Jamal Khashoggi, un colaborator al publicaţiei Washington Post, a fost ucis la 59 de ani, în octombrie 2018, în consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul. Jurnalistul saudit a fost strangulat şi corpul său dezmembrat de o echipă de agenţi veniţi special de la Riad, în cursul unei operaţiuni care a afectat imaginea prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, suspectat că a comandat asasinatul.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Jamal Khashoggi onu