x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ONU denunță abuzurile forțelor de ordine și reducerea la tăcere a mass-media, sub pretextul pandemiei

ONU denunță abuzurile forțelor de ordine și reducerea la tăcere a mass-media, sub pretextul pandemiei

27 Apr 2020   •   15:40
ONU denunță abuzurile forțelor de ordine și reducerea la tăcere a mass-media, sub pretextul pandemiei

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, avertizează statele care comit abuzuri sub pretextul pandemiei de coronavirus, transmite AFP. Aceasta atrage atenția îndeosebi asupra abuzurilor poliției și securității și reducerea la tăcere a mass-media, prin închiderea de publicații.

"Guvernele nu ar trebui să se folosească de măsuri de urgenţă ca de o armă pentru a reduce la tăcere opoziţia, a controla populaţia sau chiar a rămâne la putere", a avertizat oficialul.

Mai multe informații, provenite din diverse zone ale lumii, arată că poliția și securitatea au făcut excese pentru a forța populația să respecte măsurile de izolare. 

"Aceste încălcări sunt comise adesea împotriva unor persoane ce aparţin păturilor cele mai sărace şi mai vulnerabile ale populaţiei. Este inacceptabil şi ilegal să tragi asupra unei persoane care a încălcat restricţia de circulaţie în căutare disperată de hrană, să-l plasezi în detenţie sau să-l supui la violenţe", a detaliat Bachelet.

ONU face referire și la închiderea unor site-uri de către autorități.
"A prejudicia astfel de drepturi precum libertatea de exprimare poate cauza daune incalculabile eforturilor întreprinse în vederea combaterii pandemiei de COVID-19 şi a efectelor sale socio-economice secundare dăunătoare", arată Bachelet, într-un comunicat.

Organizația este îngrijorată pentru că măsurile şi legile introduse în unele stat fac referire la "infracţiuni vag definite, asociate uneori cu pedepse severe, care alimentează temeri că acestea ar putea fi utilizate pentru a reduce la tăcere mass-media şi a-i aresta pe critici şi opozanţi".

Înaltul Comisar precizează că măsurile luate sub pretextul pandemiei pot provoca o adevărată catastrofă pentru drepturile omului.

"Dată fiind natura excepţională a crizei, este clar că statele au nevoie de puteri suplimentare pentru a face faţă. Cu toate acestea, dacă statul de drept nu este respectat, situaţia de urgenţă sanitară riscă să devină o catastrofă pentru drepturile omului, ale cărei efecte nefaste vor depăşi cu mult pandemia însăşi", sublinază oficialul.

Fosta preşedintă chiliană, care a stat ea însăşi în detenţie, a avertizat că, în unele ţări, mii de persoane au fost arestate pentru că au încălcat restricţiile de circulaţie și le-a cerut statelor să le elibereze.

×