x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ONU denunţă "monstruoasa indiferenţă" faţă de copiii din Siria

ONU denunţă "monstruoasa indiferenţă" faţă de copiii din Siria

13 Mar 2018   •   18:50
ONU denunţă "monstruoasa indiferenţă" faţă de copiii din Siria

Adjunctul Înaltului comisar al ONU pentru drepturile omului, Kate Gilmore, a estimat marţi că eşecul multiplelor apeluri de încetare a focului în Siria arată ''o monstruoasă indiferenţă'' faţă de suferinţele milioanelor de copii blocaţi în conflictul ce durează de şapte ani, relatează AFP. 

O rezoluţie privind un armistiţiu de 30 de zile în Siria, adoptată în urmă cu două săptămâni de Consiliul de Securitate al ONU, a fost total ignorată în teren, unde continuă luptele împotriva enclavei rebele Ghouta Orientală. 

Kate Gilmore a făcut apel la o acţiune imediată pentru a veni în ajutorul copiilor sirieni. Într-un discurs în faţa Consiliului drepturilor omului din Geneva, dna Gilmore şi-a exprimat îndeosebi îngrijorarea pentru cei circa 125.000 de copii blocaţi în Ghouta Orientală, ''dintre care mulţi suferă de malnutriţie gravă şi majoritatea sunt profund traumatizaţi''. 

Peste 350.000 de persoane au fost ucise de la izbucnirea conflictului în Siria în martie 2011, potrivit ultimelor cifre publicate luni de Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (OSDO), cu sediul la Londra. 

La rândul său, Panos Moumtzis, înalt responsabil umanitar al ONU pentru Siria, a declarat marţi că aproape 1.000 de copii au fost ucişi în Siria anul trecut, ceea ce face din 2017 ''cel mai sângeros an pentru copii în războiul din Siria''. 

''Din păcate, 2018 a debutat şi el la fel de rău'', a declarat Moumtzis presei, precizând că, în cursul primelor două luni ale anului, ''peste 1.000 de copii au fost ucişi sau răniţi în timpul luptelor'' în Siria. 

''Două treimi din cei circa 8,4 milioane de copii din Siria au nevoie de ajutor umanitar, în timp ce un milion dintre ei trăiesc în zone cu acces dificil pentru convoaiele umanitare şi 170.000 în localităţi asediate, potrivit cifrelor ONU. 

''Responsabilii acestor crime de război şi crime împotriva umanităţii sunt în curs de identificare (...) şi sunt întocmite dosare pentru aducerea lor în faţa justiţiei'', a avertizat dna Gilmore.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: onu siria kate gilmore