x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ONU face apel la anchetarea folosirii ''excesive a forţei'' de către poliţie în Rusia

ONU face apel la anchetarea folosirii ''excesive a forţei'' de către poliţie în Rusia

09 Sep 2019   •   12:48
ONU face apel la anchetarea folosirii ''excesive a forţei'' de către poliţie în Rusia

Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, a cerut luni anchete asupra "recursului excesiv" la forţă de către poliţia rusă în timpul săptămânilor de dinaintea ultimelor alegeri, relatează AFP.

"Susţin apelurile Consiliului Prezidenţial pentru anchete asupra acuzaţiilor de recurs excesiv la forţă de către poliţie şi le cer autorităţilor să respecte libertatea de expresie, dreptul la adunare paşnică şi dreptul de a participa la afaceri publice", a declarat Michelle Bachelet.

Înaltul Comisar a lansat acest apel cu ocazia deschiderii celei de-a 42-a sesiuni a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului de la Genera, în contextul în care partidul aflat la putere, Rusia Unită, care îl susţine pe preşedintele Vladimir Putin, a primit o lovitură la alegerile pentru parlamentul local din Moscova, pierzând circa o treime din mandate, conform rezultatelor provizorii oferite de agenţiile de presă ruse.

Aceste alegeri au fost urmărite îndeaproape după o vară de manifestaţii la Moscova declanşate de respingerea candidaturii principalelor figuri de opoziţie.

Opozantul Aleksei Navalnîi, ai căror aliaţi au fost excluşi de la alegeri, a făcut apel din nou duminică la alegători să voteze "inteligent" susţinându-i pe cei mai bine plasaţi pentru a-i învinge pe candidaţii afiliaţi puterii.

"Sunt îngrijorată de numeroasele arestări şi acţiuni ale poliţiei" în Rusia, a spus Michelle Bachelet, subliniind că peste 2.500 de persoane au fost arestate în timpul manifestaţiilor din iulie şi august.

"În prezent, cinci au fost condamnat la pedepse cu închisoarea, iar altele sunt sub cercetare penală", a detaliat ea.

Un astfel de val de proteste nu s-a mai întâlnit în Rusia de la cel din 2011-2012 care a precedat revenirea lui Vladimir Putin în funcţia de preşedinte după un mandat de premier.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: onu Rusia politia rusa ancheta