x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ONU: "Ne confruntăm cu cea mai mare criză umanitară de la crearea Naţiunilor Unite"

ONU: "Ne confruntăm cu cea mai mare criză umanitară de la crearea Naţiunilor Unite"

11 Mar 2017   •   15:10
ONU: "Ne confruntăm cu cea mai mare criză umanitară de la crearea Naţiunilor Unite"

Lumea trăieşte în prezent cea mai mare criză umanitară din 1945, a avertizat vineri ONU, care a tras un nou semnal de alarmă asupra riscului de foamete sub care trăiesc circa 20 de milioane de persoane, transmite EFE. "Suntem într-un moment critic al istoriei. De la începutul anului, ne confruntăm cu cea mai mare criză umanitară de la crearea Naţiunilor Unite", a avertizat responsabilul pentru probleme umanitare al ONU, Stephen O'Brien. 

La această situaţie se adaugă acum o posibilă foamete în patru ţări: Sudanul de Sud, Somalia, Yemen şi nord-estul Nigeriei, a amintit O'Brien. Încă din februarie, Naţiunile Unite au atenţionat că circa 20 de milioane de persoane din aceste ţări erau în foamete sau în risc credibil de a cădea într-o astfel de situaţie în următoarele şase luni. 

ONU utilizează termenul de foamete doar atunci când se întâlnesc într-o zonă anumite niveluri de mortalitate, malnutriţie şi foame, situaţii extreme şi foarte puţin obişnuite, cu mai puţin de zece cazuri în ultimele trei decade, aminteşte EFE. "Fără un efort global colectiv şi coordonat, oamenii vor muri pur şi simplu de foame", a insistat vineri O'Brien, care a informat Consiliul de Securitate asupra recentelor sale vizite în Yemen, Sudanul de Sud şi Somalia pentru a evalua situaţia umanitară. 

Responsabilul ONU a spus că este necesară o "injecţie imediată de fonduri" pentru cei aflaţi în nevoie în cele trei ţări şi nord-estul Nigeriei. "Pentru a fi precişi, avem nevoie de 4.400 milioane de dolari pentru iulie şi acesta este un cost detaliat, nu o cifră de negociat", a declarat O'Brien, citează Agerpres.

×
Subiecte în articol: onu natiunile unite foamete mortalitate