x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ONU: Pandemia va duce la creșterea traficului ilegal de droguri

ONU: Pandemia va duce la creșterea traficului ilegal de droguri

25 Iun 2020   •   12:37
ONU: Pandemia va duce la creșterea traficului ilegal de droguri

Traficul ilegal de droguri ar putea crește din cauza crizei economice generate de pandemia de coronavirus, arată un raport al Biroului ONU pentru Droguri şi Infracţiuni (UNOCD - UN Office on Drugs and Crime), transmis de DPA.

În Afganistan recoltarea opiului a început din luna martie, acțiune care a fost iniţial îngreunată de faptul că zilierii din Pakistan nu au mai putut trece frontiera din cauza epidemiei.  Afganistatul este principalul producător mondial de opioide.
Însă oamenii care şi-au pierdut locurile de muncă din cauza crizei, mai ales femei, au înlocuit mâna de lucru pakistaneză în recoltarea opiului.

În Bolivia pandemia a îngreunat capacitatea autorităţilor de a lupta împotriva cultivării de coca.

"Viitoarea criză economică ar putea să determine şi mai mulţi fermieri să-şi intensifice activităţile de cultivare de coca sau să înceapă să cultive coca în toate ţările producătoare ale acestui drog" din America Latină, precizează UNOCD

Restricţiile de transport au afectat traficul global de droguri, generând tot mai multe stocuri de droguri, fapt ce ar putea duce la inundarea piețelor cu droguri ieftine.

Ridicarea restricţiilor ar putea provoca "o creştere a disponibilităţii drogurilor de mare puritate la preţuri mici, situaţie care poate duce şi la o creştere a cazurilor de supradoză".

Pornind de la experienţa crizei economice globale din 2008, UNODC presupune că situaţia actuală poate genera o creştere a consumului de droguri şi la consumarea substanțelor ieftine, prin urmare mai periculoase.

În Europa există semne că măsurile de izolare au dus la o creştere a cererii de cannabis.

În Orientul Mijlociu şi în nordul Africii au fost confiscate mari cantităţi din acest drog. 

×