x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ONU: Posibilele crime de război din Gaza ar trebui examinate de Curtea Penală Internaţională

ONU: Posibilele crime de război din Gaza ar trebui examinate de Curtea Penală Internaţională

de Agerpres    |    22 Sep 2014   •   19:40
ONU: Posibilele crime de război din Gaza ar trebui examinate de Curtea Penală Internaţională

Crimele de război despre care se afirmă că au fost comise în recentul conflict din Fâşia Gaza ar trebui aduse în faţa Curţii Penale Internaţionale (CPI) de la Haga, a recomandat luni la Geneva Biroul comisarului ONU pentru drepturile omului, transmite DPA.

Flavia Pansieri, înalt comisar adjunct pentru drepturile omului, a prezentat Consiliului Naţiunilor Unite pentru drepturile omului un raport potrivit căruia forţele israeliene ar fi comis crime de război luându-şi ca ţintă persoane şi obiective civile.

În acelaşi timp, raportul consemnează preocupări că grupuri palestiniene înarmate au încălcat legile războiului în timpul atacurilor lor aleatorii asupra Israelului.

Grupuri cum ar fi Hamas au amplasat obiecte militare în zone civile şi au ucis presupuşi colaboratori israelieni, se adaugă în document.

Flavia Pansieri menţionează că o anchetă mai veche a ONU, coordonată de fostul procuror al ONU pentru crime de război Richard Goldstone, a recomandat în 2009 ca situaţia din teritoriile palestiniene să fie adusă în atenţia tribunalului de la Haga.

"Această recomandare îşi menţine relevanţa, în special în contextul recentei escaladări şi al eşecurilor anterioare de a stabili responsabilitatea adecvată", precizează înaltul responsabil al ONU. 

×
Subiecte în articol: fasia gaza