x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ONU: Vor mai fi dezastre ca la Cernobîl şi Fukushima

ONU: Vor mai fi dezastre ca la Cernobîl şi Fukushima

22 Apr 2011   •   09:49
ONU: Vor mai fi dezastre ca la Cernobîl şi Fukushima

162211-.jpgOmenirea trebuie să se pregătească pentru mai multe accidente nucleare de proporţiile celor de la Cernobîl şi Fukushima, a atras atenţia secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, în timpul unei vizite în Ucraina. Liderul ONU a spus că sunt necesare îmbunătăţiri majore în cooperarea internaţională.

Ban Ki-moon a precizat ca este inevitabila cresterea numarului centralelor nucleare in conditiile in care lumea consuma tot mai multa energie, informeaza Huffington Post.

Secretarul general al ONU s-a aflat la Kiev la o conferinta prin care s-au comemorat 25 de ani de la dezastrul de la Cernobil.

"Pentru multi, energia nucleara pare sa fie relatic curata si o alegere logica intr-o era in care resursele sunt tot mai putine. Totusi, ceea ce s-a intamplat pana acum ne obliga sa ne punem intrebari dureroase: am calculat oare corect riscurile si costurile? Facem tot posibilul sa ii mentinem pe oameni in siguranta?”, a spus Ban.

"Adevarul nefericit este ca este posibil sa vedem tot mai multe astfel de dezastre”, a adaugat secretarul general al ONU.

Ban Ki-moon a efectuat si o scurta vizita la Cernobil, ocazie cu care a propus o strategie de imbunatatire a strategiei de securitate nucleara in toata lumea.

"Schimbarea climaterica va aduce mai multe incidente meteorologice. Vulnerabilitatea noastra va creste in aceste momente”, a declarat oficialul ONU.

Fukushima, zonă interzisă

Incepand de noaptea trecuta, un perimetru de 20 de kilometri în jurul centralei de la Fukushima a devenit zonă interzisă.

Decizia a fost luata de premierul nipon, Naoto Kan după o vizită la centrala grav avariată de seismul din 11 martie, urmat de un devastator val tsunami. “Le-am cerut locuitorilor să părăsească această zonă în condiţiile în care riscul este enorm. Am clasificat această zonă conform legii privind catastrofele”, a declaratt Kan.

Deocamdată, au fost evacuaţi 80.000 de locuitori, iar pe viitor fiecare familie va avea dreptul să trimită o persoană, timp de două ore, pentru a recupera bunurile abandonate. Fiecare japonez care îşi asumă acest risc va fi obligat să poarte costum de protecţie şi I se va sigura un dispozitiv pentru măsurarea radioactivităţii.

×
Subiecte în articol: nucleară japonia ki-moon fukushima