x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Operațiune de salvare a unui gheţar din Italia

Operațiune de salvare a unui gheţar din Italia

21 Iun 2020   •   22:30
Operațiune de salvare a unui gheţar din Italia

În fiecare vară, gheţarul Presena din nordul Italiei este protejat de soare cu prelate reflectorizante imense. Gheţarul a pierdut mai mult de o treime din volumul său din 1993, iar măsura este vitală pentru salvarea sa.

„Această zonă se micşorează continuu, aşa că o acoperim cât mai mult posibil”, explică Davide Panizza, 34 de ani, care conduce compania Carosello-Tonale, care face lucrările.

De la acoperirea a aproximativ 30.000 de metri pătraţi în 2008, când a început proiectul, echipa sa acoperă acum peste 100.000 de metri.

Elemente ce se pun sunt „prelate geotextile care reflectă lumina soarelui, menţinând o temperatură mai mică decât cea externă şi astfel păstrând cât mai multă zăpadă”, a spus el pentru AFP.

Gheţarul este situat la graniţa dintre regiunile Lombardia şi Trentino Alto Adige, iar zona acoperită este la o altitudine de 2700-3000 de metri.

Bucăţile de prelată fabricate în Austria costă până la 400 de euro fiecare şi echipa are nevoie de până la şase săptămâni pentru a le instala - şi încă şase săptămâni pentru a le elimina înainte ca iarna să revină.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: salvare ghetar