x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Operațiunile de salvare continuă în Florida după trecerea uraganului Michael

Operațiunile de salvare continuă în Florida după trecerea uraganului Michael

12 Oct 2018   •   10:19
Operațiunile de salvare continuă în Florida după trecerea uraganului Michael

Echipele de intervenţie continuă vineri operaţiunile de salvare în sud-vestul Floridei, căutând supravieţuitori după ce uraganul Michael, considerat unul dintre cele mai puternice din istoria Statelor Unite, a devastat zonele de coastă dinspre Golful Mexic, provocând cel puţin şapte decese, potrivit Reuters. 

Michael a lovit miercuri coasta de nord-vest a Floridei în apropierea Mexico Beach cu rafale de vânt de 250 de kilometri la oră, împingând un zid de apă pe uscat şi provocând inundaţii de amploare. 

Furtuna a devastat cartiere întregi, transformând locuinţele şi sediile de companii în grămezi de lemn şi moloz, avariind drumuri şi lăsând în urma sa un peisaj dezolant, notează Reuters. 

Cel puţin şapte persoane au fost ucise de copaci doborâţi sau în alte incidente provocate de uragan în Florida, Georgia şi Carolina de Nord, potrivit autorităţilor, notează Reuters. 

"Un număr însemnat de oameni vin în regiunea de coastă pentru a încerca să dea o mână de ajutor", a spus Rick Scott, guvernatorul Floridei, pentru postul de televiziune CBS, potrivit dpa. Guvernatorul a convocat în regiune 3.500 de membri ai Gărzii Naţionale şi peste 1.000 de salvatori din toată ţara pentru a ajuta la operaţiunile de căutare. 

Una dintre provocările cărora trebuie să le facă faţă echipele de intervenţie este să îşi croiască drum printre copacii căzuţi care au blocat căile de acces şi au doborât liniile de electricitate. Peste 330.000 de locuitori ai Floridei nu aveau joi după-amiază energie electrică, la peste 24 de ore de când uraganul Michael, de categoria a patra, a atins ţărmul. 

Întreruperi ale furnizării energiei electrice au fost semnalate şi în statele învecinate Georgia şi Alabama. 

Baza aeriană Tyndall Air Force Base a fost puternic afectată, vântul doborând acoperişurile hangarelor şi avariind clădiri, potrivit publicaţiei militare Starts and Stripes, citată de dpa. 

Evaluarea pagubelor este încă la început, dar autorităţile au menţionat deja "distrugeri catastrofice la scară largă", potrivit sursei menţionate anterior. 

Furtuna s-a deplasat rapid "a intrat ca un glonţ, un glonţ care face ravagii", a spus preşedintele american Donald Trump, potrivit dpa. 

"Tot ce putem spune... este că a fost cel mai rapid uragan care s-a văzut vreodată. A trecut foarte rapid. Dacă n-ar fi fost aşa, nu ar mai fi rămas nimic în urmă", a spus Trump la Casa Albă. Preşedintele American intenţionează să viziteze săptămâna viitoare regiunile afectate. 

Echipele de intervenţie lucrează la restabilirea alimentării cu energie electrică şi distribuie proviziile necesare, a mai spus liderul de la Casa Albă. 

"Salvatorii, forţele de ordine, toată lumea a primit aprecieri", a precizat preşedintele. 

Impactul furtunii asupra Carolinei de Nord şi a celei de Sud a agravat "starea groaznică" în care se aflau cele două state după trecerea uraganului Florence, a adăugat Trump. 

Guvernatorul statului Virginia, Ralph Northam, a declarat stare de urgenţă înainte ca furtuna să ajunsă în statul său, avertizând locuitorii să se pregătească pentru "riscul real" de inundaţii, viteze sporite ale vântului , tornade şi pene de curent, potrivit dpa. 

Andrew Gillum, primarul oraşului Tallahassee din Florida, a catalogat situaţia ca fiind "gravă". 

"Mi-e teamă, după ce am privit imaginile, că daunele sunt atât de grave, încât va fi un lung proces de redresare", a declarat Gillum pentru CNN.

AGERPRES

×