x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Opoziţia şi fracţiunile rebele din Siria cer "garanţii" privind aplicarea armistiţiului

Opoziţia şi fracţiunile rebele din Siria cer "garanţii" privind aplicarea armistiţiului

12 Sep 2016   •   22:35
Opoziţia şi fracţiunile rebele din Siria cer "garanţii" privind aplicarea armistiţiului

Opoziţia şi fracţiunile rebele siriene au cerut luni "garanţii" privind aplicarea armistiţiului, intrat în vigoare luni seara ca urmare a acordului ruso-american, informează AFP.

"Vrem să ştim care sunt garanţiile şi noi le cerem în special de la SUA, parte a acordului", a afirmat Salem al-Moslet, purtătorul de cuvânt al Înaltului Comitet de Negocieri (HCN) al opoziţiei siriene, cu câteva ore înainte de aplicarea armistiţiului.

Anunţarea, vineri, a acordului privind armistiţiul încheiat între SUA şi Rusia, susţinătoare ale opoziţiei şi respectiv a regimului, a intervenit într-un moment în care insurgenţii se confruntă cu probleme pe teren, după ce au pierdut ultima bătălie pentru Alep (nord).

"Care este definiţia aleasă pentru 'terorism' şi care va fi răspunsul în caz de încălcare (a armistiţiului)?", a întrebat Salem al-Moslet. "Încercăm să trecem în revistă tot acordul. Este cu adevărat important pentru noi să cunoaştem nivelurile de angajament pentru toate părţile, în special pentru SUA", a subliniat acesta.

Regimul de la Damasc califică drept "teroriste" toate grupările care luptă împotriva lui, fie că este vorba despre cele moderate, islamiste sau jihadiste.

La rândul lor, grupările rebele au adresat duminică o scrisoare SUA, în care au formulat o serie de "preocupări" cu privire la acord, care stipulează suspendarea luptelor "peste tot unde este prezentă opoziţia".

La sfârşitul zilei, coaliţia naţională a opoziţiei, principalul curent al opoziţiei în exil şi a cărui influenţă a devenit limitată, a aprobat fără prea mare convingere acordul privind armistiţiul.

Acordul prevede ca, în cazul în care armistiţiul va dura, Washingtonul şi Moscova să înceapă într-o săptămână atacurile asupra organizaţiile jihadiste Stat Islamic (SI) şi Frontul Fateh al-Cham (fost Frontul al-Nosra, care a renunţat la afilierea la Al-Qaida).

Frontul Fateh al-Cham este, însă, o componentă importantă pe teren în lupta împotriva regimului, iar într-o scrisoare a lor rebelii atenţionează SUA asupra consecinţelor unor asemenea lovituri, care "vor suscita furia împotriva noastră (a rebelilor)" şi vor pune în pericol armistiţiul.

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: siria armistitiu opozitia