x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe “Opriţi supravegherea în masă!”

“Opriţi supravegherea în masă!”

de Marina Constantinoiu    |    12 Mar 2014   •   18:09
“Opriţi supravegherea în masă!”
Parlamentul European a adoptat un raport privind supravegherea în masă a NSA

Două zile la rând la Strasbourg, în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European, s-a discutat aprins despre supravegherea în masă a populaţiei, despre dezvăluirile făcute de fostul colaborator al Agenţiei Naţionale de Securitate americane (NSA), Edward Snowden, despre politica SUA de supraveghere globală. Numele lui Snowden a revenit obsesiv în discursurile eurodeputaţilor, majoritatea catalogându-l drept “erou”. Un personaj care a dezvăluit lumii dimensiunile inimaginabile ale supravegherii globale.

Miercuri, Parlamentul European a adoptat cu o largă majoritate de voturi raportul privind scandalul spionării Europei de către NSA, care preconizează în special suspendarea acordurilor-cheie comerciale cu Statele Unite. Astfel, consimţământul Parlamentului pentru acordul comercial UE-SUA ar putea fi pus în pericol, dacă programul de supraveghere în masă al Agenţiei Naţionale de Securitate a SUA continuă, au afirmat deputaţii europeni în rezoluţia care încheie ancheta privind programul NSA.

UE ar trebui să suspende acordul cu SUA privind datele bancare, Swift, care dă autorităţilor americane acces la datele bancare ale europenilor, în scopul eradicării terorismului, precum şi acordul zonei de siguranţă privind datele private, se mai arată în textul rezoluţiei, iar lupta împotriva terorismului nu va putea niciodată justifica supravegherea secretă şi ilegală a cetăţenilor.
Lupta împotriva terorismului nu justifică supravegherea globală

Raportul a fost prezentat de laburistul britanic Claude Moares, şi propune în special suspendarea acordului “Safe Harbour”, care permite companiilor americane să transfere pe teritoriul american datele personale ale cetăţenilor europeni.

“Lupta împotriva terorismului nu poate în niciun caz să justifice existenţa programelor de supraveghere în masă care nu au o ţintă clară, secrete, uneori chiar ilegale”, se afirmă în acest text care a fost aprobat cu 544 de voturi pentru, 78 contra şi 60 de abţineri.

"Dezvăluirile lui Edward Snowden ne-au dat o şansă să reacţionăm. Sper că vom transforma aceste reacţii în ceva pozitiv şi de durată în mandatul viitor al acestui Parlament, o propunere legislativă de protecţie a datelor de care să putem fi cu toţii mândri", a spus raportorul din comisia pentru libertăţi civile, Claude Moraes (S&D, UK). "Este singura anchetă internaţională despre supravegherea de masă. Nici Congresul Statelor Unite nu a avut o astfel de anchetă", a adăugat el.

Deputaţii mai cer şi "suspendarea imediată" a principiilor de viaţă privată din "zona de siguranţă" (standarde voluntare de protecţie a datelor pentru companiile non-UE care transferă date personale ale cetăţenilor europeni către SUA). Aceste principii "nu oferă o protecţie adecvată pentru cetăţenii UE", spun deputaţii, cerând SUA să propună noi reguli de transfer al datelor personale care să respecte cerinţele protecţiei datelor în UE.

Acordul privind Programul Statelor Unite de urmărire a finanţărilor în scopuri teroriste (TFTP) ar trebui, de asemenea, suspendat până când vor fi clarificate acuzaţiile că autorităţile SUA ar acces la datele bancare ale cetăţenilor UE dincolo de prevederile acordului, subliniază deputaţii.

Protecţie pentru europenii care denunţă nereguli

Textul mai cere şi un "program de protecţie pentru europenii care denunţă nereguli", care ar trebui să se concentreze pe "complexitatea denunţului de nereguli în domeniul intelligence-ului". Statele UE ar mai trebui să aibă în vedere şi protecţia internaţională faţă de orice formă de persecuţie pentru cei care denunţă nereguli.

Europa să aibă propriile sisteme de agregare a datelor!


Mai mult, Europa ar trebui să dezvolte propriile sale sisteme şi soluţii IT de agregare a datelor, inclusiv securitate cibernetică şi tehnologii de încriptare, pentru a asigura o mare protecţie a datelor, se mai arată în text.

Există motive serioase să ne îndoim că o colectare de date de o astfel de amploare ar fi motivată doar prin lupta contra terorismului, dat fiind că ea presupune colectarea tuturor datelor posibile de la toţi cetăţenii, se mai arată în raport.

Supravegherea americană din Europa a pus la grea încercare încrederea între UE şi SUA, se mai arată în document, apreciindu-se că supravegherea în masă şi prelucrarea masivă a datelor cu caracter personal ar trebui interzise.

În cursul dezbaterii, deputaţii eurosceptici şi conservatorii britanici au precizat că se opun suspendării acordurilor semnate cu SUA. Verzii şi stânga radicală, care doreau ca UE să suspende negocerile cu Washingtonul pe tema acordului de liber-schimb nu au fost ascultaţi. Amendamentele lor în acest sens au fost respinse.

Respinse au fost şi alte amendamente, care solicitau ca Edward Snowden, care se află în prezent pe teritoriul Rusiei, unde a obţinut azil, să beneficieze de o protecţie oficială în UE.
Ancheta comisiei pentru libertăţi civile privind supravegherea în masă a cetăţenilor UE a început în septembrie 2013 şi un total de 16 audieri au fost organizate de atunci.

×