x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Opt sau noua planete? - Batalia pentru Pluto

Opt sau noua planete? - Batalia pentru Pluto

de Ana Ilie    |    26 Aug 2006   •   00:00
Opt sau noua planete? - Batalia pentru Pluto

Revolutia spatiala a inceput, iar manualele scolare si atlasele nu vor mai fi niciodata la fel: Pluto nu mai figureaza in randul planetelor sistemului nostru solar, fiind retrogradat la statutul de "planeta pitica".

Prinsi in vartejul micilor preocupari zilnice, asaltati din toate directiile de stiri alarmante despre atentate, razboaie, accidente aviatice sau lupte de culise, oamenii aproape ca au trecut cu vederea o stire care "reface" istoria galactica: sistemul nostru planetar a fost vaduvit de prezenta discreta si intunecata a unuia dintre corpurile sale ceresti. Incepand de joi, Soarele nostru are doar opt planete, si nu noua, ca pana acum. In confruntarea cu Mercur, Venus, Terra, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus si Neptun, Pluto a fost retrogradata la statutul-gaselnita de "planeta pitica".

AMERICANII, NEMULTUMITI. Votul Uniunii Internationale a Astronomilor (UIA) de a exclude micutul corp ceresc de gheata din randul planetelor "clasice" a fost intampinat cu dezaprobare de entuziastii astronomi amatori, dar si de specialistii de la NASA, care, ghinion, tocmai au lansat in luna ianuarie o misiune spre Pluto. Sonda New Horizons, un proiect de 700 de milioane de dolari, ar trebui sa ajunga la Pluto in 2015, pentru a-i descifra secretele. Directorul misiunii NASA, Alan Stern, a declarat pentru BBC ca votul UIA, care a inceput sa fie numita pe internet "Uniunea Irelevanta a Astronomilor", se bazeaza pe o definitie ingrozitoare. "E ca si cum am decreta ca oamenii sunt non-oameni din motive arbitrare, cum ar fi ca tind sa traiasca in grupuri", spune Stern. In schimb, astronomii romani sunt de acord cu aceasta masura, pentru ca "Pluto nu a avut niciodata dimensiunile unei planete, el fiind un asteroid mai mare de gheata", dupa cum a precizat, pentru Mediafax, muzeograful Adrian Sonka de la Observatorul Astronomic "Vasile Urseanu" din Bucuresti.

×
Subiecte în articol: externe pluto