x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Orban și Salvini fac echipă contra Macron

Orban și Salvini fac echipă contra Macron

de Şerban Mihăilă    |    30 Aug 2018   •   08:33
Orban și Salvini fac echipă contra Macron
Sursa foto: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Premierul ungar, Viktor Orban, și ministrul italian de Interne, Matteo Salvini și-au unit forțele pentru a-l ataca pe președintele francez, Emmanuel Macron, și intenționează să colaboreze pentru a opri fluxul de imigranți spre Europa. Partizani ai unei linii dure contra imigranților, cei doi lideri îl consideră pe șeful statului francez drept conducătorul forțelor ce sprijină valul de refugiați care a lovit bătrânul continent în ultimii ani.

„El este eroul meu și tovarășul meu de drum”, declara premierul Viktor Orban despre șeful „Ligii” (formațiune politică de extrema-dreaptă), care îndeplinește și funcțiile de ministru de Interne și vicepremier al Italiei, înaintea întâlnirii sale de la Milano, de marți, cu Matteo Salvini. Câteva ore mai târziu, în timpul întrevederii, Orban îl acuza direct pe Emmanuel Macron că încurajează intrarea imigranților în țara sa, iar Salvini susținea că președintele Franței nu a ajutat Roma în privința refugiaților, atunci când Italia ar fi avut nevoie, scrie „Daily Express”. Macron „conduce forțele europene care sprijină imigrația, el este liderul acelor partide ce susțin imigrația în Europa. De cealaltă parte, suntem noi, cei care vrem să oprim imigrația ilegală”, a spus Orban, citat de publicația britanică. „Ungaria este dovada că imigranţii pot fi opriţi pe uscat”, a continuat șeful executivului de la Budapesta, a cărui ţară a construit un gard de sârmă ghimpată împotriva refugiaților, ce se întinde pe câteva sute de kilometri la graniţa cu Serbia şi Croaţia. „Aici începe misiunea lui Salvini. El trebuie să demonstreze că aceşti imigranţi pot fi opriţi şi pe mare”, a adăugat Orban. În opinia şefului guvernului ungar, citat de MTI, Salvini este „primul politician din zona mediteraneană care încearcă să oprească imigranţii”. Orban a insistat apoi că „Ungaria este atacată, deoarece a dovedit că frontierele pot fi protejate, în timp ce Bruxellesul a spus că imigranţii nu pot fi opriţi şi trebuie să li se permită intrarea”. Premierul a mai afirmat că politicile UE, în special cele ale Germaniei, Franţei şi Spaniei, au drept scop „o mai bună gestionare a imigraţiei”, în timp ce ţările Grupului de la Vişegrad doresc să oprească acest fenomen.

Și Macron se declară dușman

La rândul său, Matteo Salvini a declarat că președintele Franței nu a făcut mai nimic să ajute Italia în privința imigrației, atunci când țara sa a solicitat acest lucru, scrie „Daily Express”, care amintește că, în iunie, ministrul italian de Interne postase pe „Twitter”: „Încrederea în Macron se prăbușește. Din acest motiv el își petrece timpul atacând atât Italia, cât și pe cetățenii acestei țări”. Cu câteva zile înainte, Macron afirmase că Roma a acționat cu „cinism și lipsă de responsabilitate”, atunci când nu a permis acostarea navei umanitare „Aquarius”. Ieri, Macron le-a răspuns lui Orban şi Salvini, afirmând că „au dreptate” să îl considere „principalul lor opozant” din Europa, în dosarul privind imigranţii.

Nu voi ceda nimic în faţa naţionaliştilor şi a celor ce promovează acest discurs al urii. Dacă ei vor să vadă în mine principalul lor opozant, atunci au dreptate”.

Emmanuel Macron

×
Subiecte în articol: Ludovic Orban Matteo Salvini