x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Orban vrea ajutor de la americani împotriva antisemitismului

Orban vrea ajutor de la americani împotriva antisemitismului

de Istvan Deak    |    05 Iul 2012   •   13:26

Premierul ungar, Viktor Orban, a cerut ajutor oficialilor americani in combaterea "provocarilor anisemite" provenind, potrivit lui, de pe un site ungar care actioneaza din Statele Unite, potrivit unei scrisori adresate Congresului date publicitatii miercuri.

Circa 50 de membri ai Congresului american au trimis la 21 iunie o scrisoare sefului Guvernului ungar cerandu-i sa condame ferm orice forma de antisemitism, pe fondul inmultirii incidentelor de acest gen in ultimele saptamani, aminteste agentia de presa ungara MTI.

Dar Orban sustine ca mare parte dintre probleme provind de la site-ul Internet kuruc.info, "centrul ungar al antisemitismului', potrivit lui, care opereaza in SUA si de unde-si continua "activitatea rusinoasa'. Guvernul ungar a cerut in mod repetat autoritatilor americane inchiderea portalului, dar fara succes, adauga acesta. "Daca aceasta problema s-ar fi rezolvat, fortele antisemitismului din Ungaria ar fi slabit considerabil", insista premierul in mesajul sau de raspuns adresat congressman-ilor americani. "Va rog sa va folositi influenta pentru a opri aceste provocari antisemite provenind din Statele Unite", conchide oficialul ungar.

In scrisoarea lor, congressman-ii americani si-au exprimat ingrijorarea fata manifestarile rasiste, homofobe si antisemite ale partidului de extrema-dreapta Jobbik, si cer Guvernului sa se distanteze clar de acestea.

Initiativa lor vine ca urmare a deciziei laureatului cu premiul Nobel pentru Pace si supravietuitor al Holocaustului, Elie Wiesel, de a acorda o decoratie Guvernului ungar, pe care l-a acuzat ca favorizeaza resurgenta antisemitismului in tara.

Ellie Wiesel, de origine ungara, a deplans in special reaparitia in programele scolare a unor autori cunoscuti pentru sprijinul acordat fascismului si revigorarea recenta a cultului lui Miklos Horthy, printre care si scriitorii maghiari Nyiro Jozsef si Wass Albert. (deak.istvan@jurnalul.ro)

×