x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Organizația care s-a opus vânătorii de balene a câștigat lupta de cinci ani în justiție

Organizația care s-a opus vânătorii de balene a câștigat lupta de cinci ani în justiție

28 Noi 2017   •   10:58
Organizația care s-a opus vânătorii de balene a câștigat lupta de cinci ani în justiție

O organizaţie care se opune vânătorii de balene a sărbătorit câştigarea unei lupte de cinci ani în justiţie cu guvernul australian, dând publicităţii marţi o înregistrare despre tehnicile brutale folosite de vasele japoneze de pescuit balene în Oceanul de Sud, a cărei difuzare autorităţile australiene încercaseră să o cenzureze, informează DPA şi AFP. 

Filmată în 2008 de vameşii australieni aflaţi la bordul unei ambarcaţiuni de patrulare, înregistrarea - cu o durată de trei minute - arată cum vasele japoneze scot balenele din apă de coadă, în timp ce păsările ciugulesc din măruntaiele acestora. 

"Această înregistrare arată brutalitatea sângeroasă, cruzimea şi lipsa de sens a uciderii unor animale atât de frumoase, inteligente şi maiestuoase", a indicat marţi 
directorul Sea Shepherd, Jeff Hansen. 

În 2012, Sea Shepherd a cerut Ministerului australian responsabil pentru protecţia frontierelor să publice înregistrarea în numele libertăţii de informare, însă guvernul a refuzat în mod repetat, invocând riscul de a submina "relaţiile internaţionale". 

După un apel la Comisia care deţine autoritatea de a evalua deciziile guvernului cu privire la libertatea de informare, ministerul a primit ordinul a de a se conforma. 

"Guvernul australian cenzurează această înregistrare de mai mulţi ani. Principalul motiv a fost acela că imaginile acestui măcel groaznic ar dăuna relaţiilor diplomatice cu Japonia", a indicat Hansen, subliniind că autorităţile "au ales să se alăture braconierilor în loc să ia apărarea balenelor din Oceanul de Sud".

AGERPRES

×