x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Organizaţia Medici Fără Frontiere suspendă operaţiunile de salvare a migranţilor din Mediterana

Organizaţia Medici Fără Frontiere suspendă operaţiunile de salvare a migranţilor din Mediterana

12 Aug 2017   •   20:30
Organizaţia Medici Fără Frontiere suspendă operaţiunile de salvare a migranţilor din Mediterana
Sursa foto: Foto: Frontex

Organizaţia Medici Fără Frontiere (MSF) a anunţat sâmbătă că suspendă operaţiunile de salvare a migranţilor din Marea Mediterană deoarece s-a simţit ameninţată de comportamentul gărzilor de coastă libiene şi de faptul că guvernul italian le-a îngreunat activitatea, informează Reuters. 

Decizia MSF este ultima evoluţie în cadrul tensiunilor tot mai mari între Roma şi organizaţii guvernamentale, în condiţiile în care problema migraţiei domină agenda politică a Italiei în perspectiva alegerilor care urmează să aibă loc la începutul anului viitor. 

"Ne suspendăm activităţile deoarece acum considerăm că atitudinea ameninţătoare a gărzilor de coastă libiene este foarte serioasă... nu putem să ne punem colegii în pericol", a declarat pentru Reuters preşedintele filialei italiene a MSF, Loris De Filippi. 

Aproape 600.000 de migranţi au ajuns în Italia în ultimii patru ani, marea majoritate pornind pe mare din Libia, ţară aflată în haos, în ambarcaţiuni improvizate operate de traficanţi de persoane. Peste 13.000 de migranţi şi-au pierdut viaţa încercând să traverseze Marea Mediterană în acest mod. 

Navele organizaţiilor de caritate au jucat un rol crescând în operaţiunile de salvare, recuperând de la începutul anului peste o treime din migranţii naufragiaţi, comparativ cu mai puţin de un procent în 2014. Totuşi, autorităţile italiene se tem că ONG-urile facilitează traficul de persoane şi încurajează migranţii să încerce traversarea Mediteranei şi au propus un cod de conduită al operaţiunilor de salvare. 

Unele ONG-uri, printre care şi MSF, au refuzat să semneze acest cod, care prevede printre altele ca poliţişti italieni să fie prezenţi la bordul vaselor de salvare. MSF operează o navă de salvare în Mediterană, Vox Prudence, care în prezent este ancorată în portul Catania (Sicilia). AGERPRES

×