x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Orient: SUA - Iran sau "meciul" secolului

Orient: SUA - Iran sau "meciul" secolului

de Anca Aldea    |    17 Apr 2006   •   00:00

Americanii se apropie, cu pasi repezi, de un nou razboi. Cu Iranul, scrie tot mai des in ultima vreme presa internationala. De altfel, americanii si-au facut planuri pentru un razboi cu aceasta tara inca inainte de a invada Irakul.

SUPUNERE OARBA. Iranienii sunt gata sa apere cu propria viata programul nuclear al presedintelui Ahmadinejad

Americanii se apropie, cu pasi repezi, de un nou razboi. Cu Iranul, scrie tot mai des in ultima vreme presa internationala. De altfel, americanii si-au facut planuri pentru un razboi cu aceasta tara inca inainte de a invada Irakul.

Cotidianul britanic The Guardian scrie ca, in colaborare cu trupele britanice, fortele americane au simulat o invazie a Iranului in cadrul unor exercitii militare care au avut loc la Baza americana Fort Belvoir din statul Virginia.

SIMULARI. Antrenamentele, desfasurate in iulie 2004, au fost organizate pe un scenariu fictiv care presupunea invadarea, in 2015, a unei tari numite Korona si situate la Marea Caspica. Ziaristii de la The Guardian au observat ca frontierele descrise in timpul exercitiilor corespundeau granitelor iraniene, iar inamicul nu putea fi nimeni altcineva decat regimul de la Teheran. La Londra, parerile au fost impartite. Un purtator de cuvant al Ministerului britanic al Apararii a minimalizat semnificatia exercitiilor militare, iar premierul Tony Blair a dat asigurari ieri ca tara sa nu va participa la o eventuala ofensiva in Iran.

LAUDA DE SINE... Desi informatia publicata de The Guardian poate fi o speculatie, dezvaluirile apar intr-o perioada extrem de delicata din cauza tensiunii tot mai ridicate intre Iran si lumea occidentala, in speta Statele Unite. Cadrul intern iranian nu este nici pe departe optimist. Presedintele Mahmud Ahmadinejad tocmai s-a laudat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca oamenii sai de stiinta au reusit sa imbogateasca uraniu, aflandu-se pe drumul cel bun al construirii bombei atomice.

Pe plan extern, marile puteri privesc inmarmurite la ceea ce se intampla in Iran. Secretarul american de stat a sugerat recent Consiliului de Securitate al ONU sa adopte o rezolutie impotriva Iranului pe baza Capitolului VII al Cartei Natiunilor Unite, care prevede utilizarea fortei.

CRITICI RUSE. La Moscova, seful Statului Major rus, generalul Iuri Baluievski, nu crede ca Iranul poate produce arme nucleare. Informatia este valoroasa, in contextul in care Rusia este aliatul traditional al Iranului, principalul furnizor de tehnologie nucleara civila catre Iran si o sursa importanta de arme conventionale. "Activitatile pe care le desfasoara Iranul in prezent nu ii permit sa isi produca, intr-un viitor apropiat sau indepartat, o arma nucleara", a spus generalul Baluievski intr-o declaratie pentru agentiile de stiri Interfax si Itar-Tass din Rusia. El dezleaga enigma incercarii disperate a lui Ahmadinejad de a construi bomba nucleara, explicand ca presedintele iranian vizeaza doar "sa impiedice o actiune militara" impotriva tarii sale.

REPLICA. Nu toata lumea impartaseste insa parerile belicosilor aflati de-o parte si de alta a Oceanului. Richard Clarke si Stevens Simon, experti in lupta antiterorista si fosti responsabili din Consiliul de Securitate al Statelor Unite, au avertizat recent ca o interventie militara in Iran ar dauna intereselor americane mult mai mult decat razboiul din Irak.

Expertii apreciaza ca Iranul ar putea, initial, sa atace instalatiile si rezervele petroliere din zona, ceea ce ar conduce la cresterea pretului petrolului peste 80 de dolari barilul. Si mai probabil, Iranul ar putea sa isi utilizeze reteaua terorista pentru a ataca tinte americane din toata lumea, mai ales pe teritoriul Irakului si al SUA. Expertii sunt de parere ca fortele armate iraniene sunt mult mai bine dotate decat Al-Qaeda.

SOARTA
"Presedintele iranian il reprezinta pe Satan, si nu pe Dumnezeu. Istoria a respins astfel de dementi... Iranul este un stat membru al ONU care ameninta sa distruga un alt stat membru ONU. Trebuie sa unim lumea impotriva presedintelui iranian"
Shimon Peres
fost premier israelian

40.000 DE KAMIKAZE GATA DE ATAC
Expertii internationali in terorism apreciaza ca, in Iran, exista batalioane de teroristi sinucigasi, gata sa atace obiective britanice si americane in cazul unui atac impotriva instalatiilor nucleare. Potrivit presei britanice, aproximativ 40.000 de iranieni sunt dispusi sa-si dea viata pentru a apara idealurile marete ale lui Ahmadinejad. Principala forta, numita Unitatea Speciala de Recrutare a Martirilor, a stabilit deja 29 de tinte occidentale - unele dintre ele se afla in vecinatatea frontierei iraniene. Martirii sunt recrutati din randurile Gardienilor Revolutiei si actioneaza la directivele Garzilor Revolutionare, organism care se ocupa de programul secret de inarmare nucleara a Iranului. Potrivit revistei britanice Sunday Times, care citeaza documente ale serviciilor secrete datand din februarie 2006, Bush ar trebui sa rezolve problema iraniana mai repede pentru a evita sa lase pe umerii viitorului presedinte american o sarcina atat de grea si straina urmatoarei administratii de la Casa Alba
×
Subiecte în articol: externe iran