x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Osama bin Laden, cel mai căutat terorist timp de zece ani

Osama bin Laden, cel mai căutat terorist timp de zece ani

02 Mai 2011   •   10:47
Osama bin Laden, cel mai căutat terorist timp de zece ani
163274-.jpgLiderul reţelei al-Qaida, Osama bin Laden, ucis de forţele speciale americane în Pakistan, a fost, timp de zece ani, cel mai căutat terorist, după atentatele din 11 septembrie 2001 din Statele Unite.

Fiul unei bogate familii saudite, bin Laden a devenit finanţator al grupărilor islamiste şi combatant împotriva forţelor sovietice din Afganistan, înainte de a se înscrie în curentul extremist şi a se transforma în iniţiator al unui jihad mondial antioccidental.

Al 12-lea copil al magnatului construcţiilor Mohammed Bin Laden, imigrant yemenit care a făcut avere în Arabia Saudită, a devenit, după atentatele de la 11 septembrie, cel mai căutat om din lume, urât de unii, adulat şi respectat de alţii.

Născut la Riyad în 1957, Osama ben Laden a urmat cursuri de construcţii civile şi comerţ la prestigioasa univeristate King Abdul Aziz din Djeddah, unde a şi luat legătura, începând din 1973, cu grupuri islamiste.



Prietenii săi din acea perioadă îl descriu drept un om religios, rezervat, care studia cu asiduitate principalele texte ale wahabismului, formă riguroasă a islamului sunnit aflată în vigoare în Arabia Saudită.

El ar fi urmat să se integreze în firma familiei sale, însă, după invazia sovietică din Afganistan, s-a alăturat jihadului, mişcare foarte populară în Arabia Saudită şi în celelalte ţări din Golf. Cu binecuvântarea autorităţilor saudite, el a organizat reţeaua de sprijin logistic pentru mujahedinii afgani, strângând fonduri şi instalându-se la Peshawar, bază pakistaneză a luptătorilor de gherilă antisovietici. În această perioadă, l-a întâlnit şi pe viitorul său mentor, palestinianul Abdullah Azzam, unul dintre principalii organizatori ai rezistenţei împotriva trupelor sovietice.

Ben Laden a realizat, în Pakistan, o primă bază de date a voluntarilor care se îndreptau spre Afganistan, care va deveni, ulterior, o adevărată organizaţie - al-Qaida ("baza").

El a luptat împotriva trupelor sovietice, deşi rareori a fost implicat efectiv în confruntări, beneficiind de ajutorul indirect al CIA, care îi transfera fonduri prin intermediul serviciilor secrete pakistaneze.

După retragerea trupelor ruse, în 1989, ben Laden a revenit în Arabia Saudită ca erou, susţinând numeroase discursuri, în moschei şi şcoli, despre succesul jihadului.

După invadarea Kuwaitului de către forţele irakiene, el i-a propus regelui Fahd o intervenţie a "legiunii islamice" formate din foşti luptători în Afganistan. Suveranul saudit a respins propunerea, iar Osama ben Laden s-a simţit trădat, considerând că teritoriul sfânt al ţării sale este pângărit de prezenţa a mii de militari americani.

În 1992, autorităţile saudite i-au retras paşaportul, îngrijorate de criticile la adresa regimului şi de sprijinul pe care ben Laden îl acorda opoziţiei. În urma acestei decizii, ben Laden s-a instalat în Sudan, cu acordul autorităţilor de la Khartoum. După doi ani, Arabia Saudită i-a retras şi cetăţenia, după ce acesta a publicat două "fatwa" care denunţau Statele Unite şi familia regală saudită.

Serviciile de informaţii americane l-au bănuit că finanţa tabere de antrenament teroriste, iar în 1996 Sudanul a fost nevoit, ca urmare a presiunilor internaţionale intense, să-i ceară să părăsească ţara.

Ben Laden a reapărut după scurt timp în Afganistan, de unde a lansat noi apeluri antiamericane, din ce în ce mai radicale, chiar înainte ca talibanii să preia puterea la Kabul. Liderul terorist a înfiinţat tabere de antrenament teroriste, care au atras mii de militanţi din lumea musulmană, şi a planificat o serie de atacuri sângeroase, în urma cărora a început să fie considerat principal inamic public al Statelor Unite.

Cele mai sângeroase atentate, înaintea celor din 11 septembrie, au fost cele din august 1998, când vehicule-capcană au explodat simultan la ambasadele americane din Tanzania şi Kenya, provocând moartea a 224 de persoane.

După atacurile din 11 septembrie, Statele Unite au declanşat o urmărire de proporţii pentru localizarea liderului al-Qaida, oferind o recompensă de 25 de milioane de dolari - suplimentată ulterior la 50 de milioane de dolari - pentru orice informaţie care ar fi dus la prinderea acestuia.

Ben Laden, care a reuşit să fugă la sfârşitul lui 2001 din Afganistan, a fost recunoscut de martori oculari în noiembrie 2001 la Kandahar, în sudul ţării. Serviciile de informaţii regionale sau occidentale au apreciat mult timp că liderul terorist se ascunde în zona aflată la graniţa dintre Afganistan şi Pakistan.

Sursa: mediafax.ro

×