x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe OSCE, amuţită în faţa presei

OSCE, amuţită în faţa presei

de Eugenia Mihalcea    |    30 Iul 2009   •   00:00

Într-o clădire modernizată, cu lumini generoase şI aer condiţionat, reprezentanţii OSCE prezenţI în Republica Moldova pentru alegerile anticipate din 29 iulie au prezentat un raport în care încriminează practicile totalitariste şI apoi au amuţit când au fost întrebaţI cât de libere au fost alegerile.



Alegerile parlamentare de la 29 iulie din Republica Moldova au respectate multe standarde internaţionale, dar procesul a subliniat necesitatea continuării reformelor democratice pentru a restabili încrederea publică, a concluzionat misiunea internaţională a OSCE. Declaraţiile oficialilor organziaţiei sunt însă lipsite de substanţă, în condiţiile în care ambasadorul Boris Frlec, Şeful Misiunii de Obsevare a Alegerilor a Biroului pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (BIDDO), a refuzat cu obstinaţie să răspundă la întrebarea insistentă a mass-media: "Cât de libere au fost alegerile de miercuri din Republica Moldova?". DeşI au declarat că observatorii internaţionali au constatat probleme la listele electorale, cu mai multe persoane decedate care figurau în continuare drept votanţi, cu o lipsă crasă de informaţii în timpul campaniei electorale la televiziunea publică, reprezentanţii OSCE sunt de părere că toate acestea nu au influenţat rezultatele finale ale alegerilor anticipate.

Marian-Jean Marinescu, şeful Delegaţiei Parlamentului European, crede că această campanie electorală a fost mult înrăutăţită faţă de cea din martie-aprilie, dar că ziua alegerilor a fost bine organizată şI calmă.

×
Subiecte în articol: externe