x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ossama ben Laden, urmărit, încolţit, lichidat!

Ossama ben Laden, urmărit, încolţit, lichidat!

de Anca Aldea    |    02 Mai 2011   •   20:00
Ossama ben Laden, urmărit, încolţit, lichidat!
Sursa foto: /AFP Photo

După zece ani de căutări, teroristul numărul 1 al planetei, Ossama ben Laden, a fost ucis de forţele speciale americane. I s-a pus ţeava armei la tâmplă şi lăsat să aleagă – viaţa sau moartea, scrie Daily Mail.

Locul unde era ascuns ben Laden a fost deconspirat de proprii săi oa­meni, aflaţi de o bună bucată de timp la închisoarea de la Guantanamo Bay. Mărturiile lor au indicat un nu­me comun, un curier de încredere al lui Ben Laden, care i-a condus pe agenţii secreţi americani la Abbotta­bad, un oraş situat la circa o oră de Islamabad, unde se ascundea liderul Al-Qaeda. Potrivit cotidianului New York Times, Ben Laden trăia izolat, fă­ră telefon sau internet şi era încon­ju­rat de oameni atât de preocupaţi de securitate încât ardeau deşeurile, în loc să le scoată în stradă pentru a fi colectate, scrie AFP.

Forţele secrete l-au luat prin surprindere pe Ben Laden, scrie Daily Mail, citând surse apropiate ope­ra­ţi­u­nii. Teroristul trăia de ceva vreme, ală­turi de cea mai tânără dintre soţiile sale, Amal al-Sadah, într-o reşedinţă de lux, înconjurată de sârmă ghimpa­tă şi ziduri înalte, la câteva sute de metri de o unitate militară. Sub ameninţarea cu moartea, ben Laden a fost lăsat să aleagă: se predă sau îşi dă viaţa, scrie Daily Mail. Cu toate acestea, potrivit unor surse citate de CNN, operaţiunea a fost concepută şi executată pentru a-l ucide, nu pentru a-l captura în viaţă. Ben Laden şi unul dintre fiii săi au fost ucişi, iar ulterior s-a recurs la proceduri de recunoaştere facială şi la prelevarea de mostre ADN pentru a se proba identitatea cadavrului liderului reţelei teroriste. "A fost făcută dreptate", a spus duminică seara preşedintele SUA, Barack Obama. Vestea a făcut imediat înconjurul lumii şi mii de oameni au ieşit în stradă pentru a-şi exprima bucuria şi susţinerea la adresa SUA. Trupul neînsufleţit al lui ben La­den a fost preluat de forţele americane. Câteva ore mai târziu, Departamentul de Stat a transmis un avertisment adresat cetăţenilor americani aflaţi în întreaga lume în legătură cu riscurile teroriste după uciderea liderului al-qaedan. De altfel, obiectivele diplomatice americane de pe Glob se află de duminică noaptea în stare de alertă.

Ossama ben Laden s-a născut la Riad, în 1957, într-o familie extrem de bogată şi numeroasă. Potrivit BBC, a fost al 17-lea copil din cei 52 pe care i-a avut unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri saudiţi. Şi-a pierdut tatăl în copilărie, iar în tinereţe i-a urmat calea, urmând facultatea de inginerie civilă din Jedda (Arabia Saudită). În 1979, după ce URSS a invadat Afganistanul, Ben Laden s-a alăturat rezistenţei talibane, formând astfel reţeaua Al-Qaeda (în trad. "Baza"). A luptat împotriva trupelor sovietice, deşi rareori a fost implicat efectiv în confruntări, beneficiind de ajutorul indirect al CIA, care îi transfera fonduri prin intermediul serviciilor secrete pakistaneze. După retragerea sovieticilor, în 1989, Ben Laden a fost primit ca un erou în Arabia Saudită. În 1992, şi-a părăsit ţara natală cu destinaţia Sudan, unde a locuit până în 1996. Mai târziu, a reapărut în Afganistan, de unde a lansat noi apeluri antiamericane, a înfiinţat tabere de antrenament teroriste şi a planificat atacuri sângeroase, în urma cărora a început să fie considerat principal inamic public al SUA. După teribilul 11 Septembrie, SUA au declanşat o urmărire de proporţii pentru localizarea lui Ben Laden. Rezultatele au apărut abia după zece ani.

×