x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pacatele papilor

Pacatele papilor

12 Apr 2005   •   00:00

Dincolo de credinta, piosenie si invataturi catre lumea crestina, zidurile Vaticanului au adapostit, de-a lungul timpului, si uneltiri, coruptie si razboaie surde, precum si o serie de papi a caror sete de putere a fost mai mare decat harul.

  • de IRINA CRISTEA
  • APE TULBURI. Inaltii prelati de la Vatican nu s-au remarcat intotdeauna doar ca modele pentru crestinatate
    Si-au cumparat cu bani grei functia suprema in ierarhia Bisericii Catolice. Au uneltit, si-au eliminat cu sange rece adversarii, si-au numit rudele in posturi-cheie. Istoria Vaticanului nu duce lipsa de astfel de personaje controversate a caror calitate de papi si ale caror virtuti crestine au fost puse in umbra de "calitati" umane ce au dat multa apa la moara cronicarilor vremii.

    In 1492, Alexandru al VI-lea facea sa cada "o ploaie de bani", spun istoricii, asupra cardinalilor care l-au ales drept Sfant Parinte. Tot el s-a remarcat datorita inimii zburdalnice, fiind tatal a cel putin noua copii, nascuti din diverse legaturi amoroase, copii care au ajuns, prin grija sa, foarte bine plasati in societatea italiana a vremii. Nici succesorul sau, Papa Iuliu al II-lea, ales in 1503, nu s-a lasat mai prejos. A fost tatal a trei copii si s-a remarcat prin luptele crancene duse nu cu adversarii Bisericii Catolice, ci cu adversarii sai personali, adica toti cei care indrazneau sa-i puna la indoiala autoritatea.

    Leon al X-lea a ocupat Sfantul Scaun intre 1513 si 1521, vreme in care indulgentele papale au devenit, pur si simplu, o marfa la mare cautare, iar coruptia inflorea nestanjenita in randul cardinalilor si al celorlalti inalti prelati. O tactica de eliminare a adversarilor mai inedita si mai putin sangeroasa decat a predecesorilor sai a avut Papa Urban al VIII-lea. El le-a cerut astrologilor sa alcatuiasca, in cea mai mare taina, horoscopul fiecarui cardinal de la Vatican, pentru a sti cand urmeaza sa le sune ceasul.

    FAN-CLUB PENTRU CARDINAL
    La Vatican, discutiile si negocierile privind numirea viitorului Papa sunt in toi, dar numerosi credinciosi si-au ales deja favoritul. Este cazul membrilor fan-clubului cardinalului german Joseph Ratzinger, care au lansat o adevarata campanie de promovare in favoarea acestuia. Prezentat drept "Marele Inchizitor", cardinalul are parte de o publicitate agresiva, iar cei care aleg sa-l sustina pot achizitiona, de pe site-ul www.ratzingerfanclub.com, diverse materiale promotionale.

    ×
    Subiecte în articol: externe