x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pace in orasul sfant?

Pace in orasul sfant?

28 Aug 2004   •   00:00

Liderul rebelilor siiti irakieni, Moqtada al-Sadr, a acceptat oferta trimisului special al Guvernului de la Bagdad, marele ayatollah Ali Sistani, de a-si retrage militiile din orasul sfant siit Najaf.

ANCA ALDEA

RECONCILIERE. Dupa trei luni de tensiuni si violente, Al-Sadr a cazut la pace cu autoritatile irakiene. El a acceptat planul in cinci puncte elaborat de cel mai inalt prelat al siitilor irakieni, Sistani. Dupa semnarea documentului, Al-Sadr i-a predat ayatollahului controlul asupra Moscheii Imamului Ali din Najaf, locasul sfant in care s-au baricadat militiile siite.

Planul prevede ca orasele Najaf si Kufa, din nordul Irakului, "sa fie dezarmate si toate elementele armate din aceste localitati sa plece si sa nu se mai intoarca niciodata". Potrivit Agentiei France Presse, militiile dezarmate vor beneficia de amnistie din partea Guvernului de la Bagdad. Un alt punct al planului arata ca fortele coalitiei trebuie sa se retraga din Najaf. Al-Sadr a fost asigurat ca nu va fi retinut de fortele irakiene sau de trupele americane.

DESCOPERIRE MACABRA. Multi considera ca planul de pace semnat la Najaf ar putea deschide calea spre democratizarea Irakului. Cu toate acestea, ieri au fost gasite in orasul sfant 25 de cadavre aflate in stare de putrefactie. Cadavrele zaceau in pivnita asa-zisului tribunal al lui Al-Sadr, in imediata vecinatatea a Moscheii Imamului Ali, din Najaf.

ZIARIST UCIS. Seria asasinatelor in Irak continua. Joi seara, jurnalistul italian Enzo Baldoni a fost ucis cu bestialitate de rebelii care l-au rapit saptamana trecuta.

×
Subiecte în articol: externe