x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pactul de la miezul nopţii şi recesiunea

Pactul de la miezul nopţii şi recesiunea

de Sînziana Stancu    |    27 Oct 2011   •   21:00
Pactul de la miezul nopţii şi recesiunea

In urma crucialului summit de la Bruxelles pentru salvarea zonei euro, actorii principali ai deciziilor istorice luate in cadrul acestei reuniuni isi revendica succesul. Franta consi­dera ca succesul unui acord favorabil Greciei si intregii economii europene ii revine de departe, cu toate ca Germania, cu care a colaborat intens, pare sa fi fost mai merituoasa. Dupa zece ore de negocieri pe muchie de cutit la cel de-al doilea summit de criza din ultimele patru zile, sefii de stat si de guvern din zona euro au reusit sa prezinte principalele componente ale planului despre care ei spun ca va scoate Europa din criza datoriilor de stat. In principal, rezultatele istorice ale acestui summit au fost decizia reducerii datoriilor Greciei cu 100 de miliarde de euro, cresterea fondului UE de sustinere a statelor aflate in dificultate la 1.000 de mili-arde de euro, angajamentul Italiei de a lua noi masuri fiscale si recapitalizarea bancilor. Ieri, deja moneda euro se apreciase pe pietele asiatice cu 0,5% fata de dolar, datorita concluziilor summit-ului UE, iar bursele din Asia crescusera cu 1%.

Dar peste toata euforia, econo­mis­tul american Nouriel Roubini, care a prezis criza din 2008, a turnat apa rece, avertizand ca exista riscuri de peste 50% ca o noua recesiune sa se produca in 2012 in economiile dez­vol­tate. El a facut aceste previziuni chiar cu o zi inaintea summit-ului de la Bruxelles, in cadrul unei reu­ni­uni economice a Commonwealth-ului la Perth, in Australia. Economistul american nu vede o mare eficienta in combaterea oricarei crize prin 'mijloace financiare', ci mai degraba prin reforme economice. Fara reforme profunde facute de liderii europeni, zona euro s-ar putea scufunda si mai mult si ar putea duce la o criza chiar mai rea decat cea din 2008 a mai estimat Roubini. Cat priveste consecintele unei eventuale recesiuni a marilor economii asupra economiilor in curs de dezvoltare, cum este si cea a Romaniei, Roubini a afirmat ca 'pagubele colaterale in economiile in curs de dezvoltare ar putea fi semnificative'.

Economistul american a facut si cateva recomandari pentru evitarea unei noi crize economico-financiare sau a unei recesiuni: devalorizarea pur si simplu a monedei euro pentru stimularea exporturilor si scaderea ratei dobanzilor. 'Daca liderii europeni vor cu adevarat sa obtina din nou crestere intr-un termen scurt, ar trebui sa reduca rata dobanzii la 0%', a afirmat Roubini si nu este singurul care a propus asemenea solutii la actuala criza din Europa. Economistul american a avertizat si asupra pericolului unei aterizari brutale in China in urmatorii doi sau trei ani, din cauza nivelului crescut al 'dato­riilor urate' ale sectorului financiar chinez, ale supraproductiei si suprainvestitiilor.

×
Subiecte în articol: externe Nouriel Roubini criza 2012