x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pakistanul îi atrage atenţia 'ignorantului' Donald Trump că nu este o colonie americană

Pakistanul îi atrage atenţia 'ignorantului' Donald Trump că nu este o colonie americană

02 Mai 2016   •   21:10
Pakistanul îi atrage atenţia 'ignorantului' Donald Trump că nu este o colonie americană

Guvernul pakistanez i-a dat luni o replică lui Donald Trump, favoritul primarelor republicane pentru preşedinţia SUA, după ce acesta a declarat că îl va elibera pe Shakeel Afridi, medicul care a ajutat CIA-ul să găsească ascunzătoarea lui Osama bin Laden şi care a fost condamnat în Pakistan la 23 de ani de închisoare, relatează agenţia EFE.

Într-un interviu acordat anterior postului american Fox News, Trump a susţinut că dacă va ajunge preşedintele SUA îl va elibera pe Afridi 'în două minute'. 'Le voi spune să-l elibereze şi sunt sigur că-l vor lăsa liber. Am dat mulţi bani Pakistanului', a spus politicianul republican.

'Destinul lui Shakeel Afridi va fi decis de tribunale şi de guvernul pakistanez, nu de Donald Trump, chiar dacă acesta devine preşedintele SUA', a replicat ministrul pakistanez de interne, Nisar Ali Khan. 'Pakistanul nu este o colonie a Statelor Unite' şi ajutoarele economice nu dau dreptul la ameninţări, a adăugat el. 'Domnul Trump pare a fi un ignorant faţă de marile sacrificii pe care Pakistanul şi poporul său le-au făcut de-a lungul timpului pentru a sprijini politicile SUA', a continuat oficialul pakistanez.

Medicul Shakeel Afridi a participat la o falsă campanie de vaccinare orchestrată de CIA în oraşul Abbottabad pentru a obţine mostre din ADN-ul lui bin Laden. El a fost arestat de autorităţile pakistaneze la scurt timp după ce fostul lider al grupării al-Qaida a fost ucis pe 2 mai 2011 la Abbottabad în urma unei operaţiuni americane de comando executată fără ca autorităţile de la Islamabad să fi fost informate de Washington.

Un an mai târziu, un tribunal dintr-o zonă tribală a Pakistanului l-a condamnat pe Afridi la 33 de ani de închisoare pentru legături cu grupări teroriste - nu pentru înaltă trădare şi colaborare cu CIA -, pedeapsă redusă apoi la 23 de ani de detenţie.

Un comitet al Senatului american a decis în mai 2012 o măsură de represalii faţă de această condamnare, şi anume diminuarea în fiecare an cu 33 de milioane de dolari (un milion pentru fiecare an din sentinţă) a ajutorului militar acordat Pakistanului, măsură care însă până în prezent nu l-a ajutat pe Afridi.

Sursa: AGERPRES

×