x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pandemia de coronavirus ar putea duce la creșterea cererilor de azil în UE

Pandemia de coronavirus ar putea duce la creșterea cererilor de azil în UE

12 Mai 2020   •   15:57
Pandemia de coronavirus ar putea duce la creșterea cererilor de azil în UE

Extinderea pandemiei de coronavirus în ţările sărace şi revitalizarea grupării jihadiste Stat Islamic (SI) ar putea duce la o creştere a cererilor de azil pe termen mediu în UE, transmite Biroul European de Sprijin pentru Azil (EASO), citat de AFP.

La sfârșitul lunii aprilie, EASO a raportat o scădere cu 43% a numărului cererilor de azil înregistrate în martie, în cele 27 de ţări UE, plus Norvegia şi Elveţia, din cauza închiderii frontierelor pentru a limita răspândirea virusului Covid-19.

Instituția avertizează că pandemia ar putea să cuprindă și statele sărace, iar acestea nu vor avea mijloace pentru a face față îmbolnăvirilor. Cele mai vizate state sunt Afganistan, Bangladesh, Republica Democrată Congo, Eritreea, Somalia şi Siria.

 EASO arată că retragerea trupelor coaliţiei internaţionale antijihadiste, în contextul pandemie, va permite jihadiștilor să avanseze. 

''Chiar dacă SI a rămas fără liderul Abu Bakr al-Baghdadi într-un raid american, în octombrie 2019, în Siria, şi a pierdut mult teritoriu, gruparea are acum mai multă libertate pentru a opera'', arată EASO.

×
Subiecte în articol: coronavirus azil ue stat islamic