x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Papa Francisc a făcut apel la solidaritate cu „cei mai vulnerabili” la problemele climatice

Papa Francisc a făcut apel la solidaritate cu „cei mai vulnerabili” la problemele climatice

13 Dec 2015   •   17:15
Papa Francisc a făcut apel la solidaritate cu „cei mai vulnerabili” la problemele climatice

Papa Francisc a salutat duminică adoptarea de către 195 de ţări, sâmbătă, la Paris, a unui acord fără precedent de luptă împotriva încălzirii globale şi a făcut apel de a se acorda atenţie celor "mai vulnerabili", afectaţi mai mult de dezastrele climatice, informează agenţia France Presse.

"Conferinţa climatică abia s-a încheiat la Paris printr-un acord pe care mulţi îl califică drept istoric", a spus Jorge Bergoglio în timpul rugăciunii 'Angelus' din Piaţa San Pietro.

"Aplicarea sa va necesita un angajament unanim şi o implicare generoasă din partea tuturor", a rostit papa Francisc cu un aer grav.

Sanctitatea Sa a dorit să fie garantat acest cadru şi să se acorde o atenţie particulară viitorului "populaţiilor cele mai vulnerabile".

"Îndemn comunitatea internaţională în totalitatea sa să continue cu atenţie drumul început, în sensul unei solidarităţi, care să devină din ce în ce mai activă", a spus Suveranul Pontif.

Duminica trecută, papa Francisc făcuse apel la participanţii la summit-ul COP21 să dea dovadă de curaj şi să adopte decizii importante pentru generaţiile viitoare.

"Ce fel de lume vrem să oferim celor care vor veni după noi, copiilor care cresc", a întrebat Papa Francisc, revenind la conţinutul enciclicei sale asupra mediului publicată în primavara acestui an şi intitulată "Laudado si".

"Pentru binele casei comune, noi toţi şi generaţiile viitoare, toate eforturile ar trebui să fie întreprinse la Paris pentru atenuarea efectelor schimbărilor climatice, şi, în acelaşi timp, pentru lupta împotriva sărăciei şi pentru a face să sporească demnitatea umană. Ambele opţiuni merg împreună", a insistat Suveranul Pontif.

La sfârşitul lunii noiembrie, Jorge Bergoglio a considerat că aparţine guvernelor datoria să adopte "acum ori niciodată" un acord privind protecţia mediului şi că omenirea pare la un pas de sinucidere dacă ele nu determină o inversare a cursului acestor evoluţii.

După ani de negocieri extrem de dure, un acord a fost convenit sâmbată seara la Paris, la cea de a 21-a conferinţă ONU privind schimbările climatice. Acest acord are ca scop să diminueze încălzirea globală cu cel puţin două grade Celsius în raport cu nivelul din epoca pre-industrială, notează AFP.

Sursa: AGERPRES  

×
Subiecte în articol: papa francisc cop21 mesaj papa francisc