x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Papa Francisc ajunge în Bangladesh, a doua etapă a călătoriei sale apostolice

Papa Francisc ajunge în Bangladesh, a doua etapă a călătoriei sale apostolice

30 Noi 2017   •   14:40
Papa Francisc ajunge în Bangladesh, a doua etapă a călătoriei sale apostolice

După încheierea vizitei sale în Myanmar, desfăşurată în contextul unei situaţii diplomatice dificile, papa Francisc a ajuns joi în ţara vecină, Bangladesh, unde s-au refugiat sute de mii de musulmani rohingya şi a căror soartă îl preocupă foarte mult pe Suveranul pontif, relatează agenţiile AFP şi EFE. 

Papa a aterizat pe aeroportul din Dacca în jurul orei locale 14:45 (08:45 GMT), potrivit jurnaliştilor AFP de la faţa locului. El va rămâne în capitala ţării până la plecarea sa, sâmbătă după-amiază, la Roma. 

Bangladesh, o ţară cu 160 de milioane de locuitori, una dintre cele mai sărace din lume şi vulnerabilă la schimbările climatice, a devenit în ultimele trei luni un refugiu pentru exilul masiv al minoritarilor rohingya fugiţi din Myanmar. 

Peste 620.000 de etnici ai acestei minorităţi musulmane s-au refugiat în această ţară începând din august, în ceea ce ONU consideră cea mai mare epurare etnică desfăşurată de armata birmaneză. 

Această criză umanitară considerată printre cele mai grave de la începutul secolului XXI constituie fundalul acestui turneu desfăşurat de papa Francisc care şi-a exprimat în repetate rânduri solidaritatea cu această minoritate musulmană. 

Joi dimineaţă el a oficiat o ultimă liturghie în prezenţa credincioşilor la Rangoon. Pentru restrânsa comunitate de aproape 380.000 de catolici birmanezi această vizită papală - prima după cea a lui Ioan Paul al II-lea în 1986 - reprezintă o uriaşă sursă de credinţă. 

În Bangladesh, papa Francisc nu va vizita sudul ţării unde se află taberele de refugiaţi, dar se va întâlni vineri cu o delegaţie de etnici rohingya, un eveniment considerat drept punctul forte ale vizitei sale de trei zile în această ţară. 

Autorităţile au întărit securitatea capitalei în preajma vizitei Suveranului pontif. Bangladesh se confruntă în ultimi ani cu o recrudescenţă a atacurilor jihadiste. Indivizi cu armă albă au atacat străini, bloggeri atei, sau membri ai unor minorităţi religioase, printre care şi creştini. Însă reprimarea brutală care a urmat după atacul comis într-o cafenea din Dacca în 2016, pare să fi slăbit aceste atacuri. 

Primul eveniment de pe agenda papală în Bangladesh este o vizită la Monumentul Martirilor, într-o comemorare a celor căzuţi în lupta pentru eliberare de Pakistan în 1971. Aici papa va depune o coroană şi va planta un copac în Grădina Păcii, după care va vizita Muzeul Memoriei Bangabandhu, unde va aduce un omagiu părintelui patriei, şeicul Mujibur Rahamman. 

Papa Francisc va fi condus apoi la Palatul prezidenţial Bangabhapn, unde se va întâlni cu preşedintele ţării, Abdul Hamid, şi va susţine un discurs în faţa autorităţilor statului.

AGERPRES

×